promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szemkápráztató képződmény alakult ki Földtől mintegy 163 ezer fényévre, a NASA fotóján ámul most a világ
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A James Webb űrteleszkóp készítette a lenyűgöző felvételeket.

Elképesztő felvételt tett közzé nemrégiben a NASA. A James Webb űrteleszkóp ugyanis elfordult a Földtől mintegy 163 ezer fényévre lévő Nagy Magellán-felhő irányába, és  készített egy felvételt annak egyik masszív keletkezési régiójáról (H II régió*), a mintegy 1630 fényév átmérőjű N79 néven ismert ködről, az eredmény pedig egészen elképesztő, teljesen olyan, mint egy festmény.

A H II egyébként egy olyan régió, ami gázból és plazmából áll, a világító csillagközi felhő átmérője pedig a több száz fényévet is elérheti, és a belsejében csillagképződés zajlik. Az évmilliók során egy ilyen  H II régióban több ezer csillag születhet, majd egy szupernóva-robbanás vagy az újszülött csillagokból érkező napszél eloszlatja a felhő maradék anyagát, és a helyén egy nyílthalmaz lesz látható – ez csillagok olyan csoportja, ami egy közös csillagközi gázfelhőből alakult ki, és tagjai még mindig laza gravitációs kapcsolatban állnak egymással.

A csodálatos fotót  a NASA Webb Telescope X-fiókja (korábbi Twitter) a következőképpen kommentálta:

Mindig hajnal előtt van a legsötétebb. Az N79 tanulmányozása lehetővé teszi számunkra, hogy bepillantást nyerjünk a korai univerzumokba, támpontokat kínálva a csillagok kialakulásához a távoli múlt során. A HII régió elképesztő sebességgel termel csillagokat, sokkal gyorsabban, mint a saját galaxisunkban található csillagképző régiók. Valójában az N79 kémiai összetétele hasonló a korai univerzumokhoz , amikor a csillagkeletkezés a csúcson volt. Itt azok az élénk sugarak, amelyek a napfényhez hasonlítanak, valójában diffrakciós tüskék. 

- írták a bejegyzésben.

Most pedig nézzük is a lenyűgöző, festményszerű képződményt:

A NASA egyébként az elmúlt időszakban jelentős előrelépéseket tett a Hold újrahódítása felé vezető úton is. Még 2023-ban ugyanis sikeresen landolt a Perseverance marsjáró, amely hamarosan elkezdi a Mars felszínének feltérképezését. Ugyanebben az évben a NASA Artemis-programja keretében elindult a CAPSTONE űrszonda is, amely a Hold körüli pályát teszteli.

Erről alábbi cikkünkben számoltunk be bővebben:

Forrás: SpaceChatter / Player

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás