promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nincs magyarázat arra, amit egy csonka egyiptomi piramis mélyén találtak
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Olyan dolog tárult fel a kutatók előtt, amire nem találtak magyarázatot.

Amikor az ember az egyiptomi piramisok titokzatos világára gondol, gyakran az első kép, ami eszébe jut, az a Gízai Nagy Piramisok látványa, amelyek hatalmas méretükkel dominálják Kairó környékét, a város fölé magasodnak, szinte bárhol is álljunk. De Egyiptom rejt még számos lenyűgöző piramist, köztük a különösen érdekes, befejezetlenül hagyott struktúrát, amelyet Baka-piramisként vagy a Nagy Gödörként ismerünk, általa betekintést nyerhetünk abba is, hogy kezdték el építeni a monumentális alkotásokat. Ezt a piramist a Kr. e. 3. évezredben kezdhették építeni, de soha nem fejezték be.

A Baka-piramis az el-Arjan területén található négy piramis egyike.

Az első írásos dokumentációk a 19. század közepén jelentek meg róla, ám csak később,1905-ben kezdődtek meg az első komolyabb ásatások a területen Alessandro Barsanti olasz régész vezetésével. A kutatócsapat és a megannyi szakértő egy lenyűgöző föld alatti folyosóra bukkant, ami egy hatalmas, alatta húzódó kamrához vezetett. Ezen a helyen találtak egy óriási ovális alakú kádat, amelyben valamiféle anyag is volt, de akkoriban ezt nem vizsgálták meg, így nem tudjuk pontosan, hogy miféle anyag lehetett ebben a kádban, amelynek a funkcióját sem tudjuk, de így is elképesztő látvány a korabeli felvételeken.

A régészeti munkálatok Barsanti távozása után, az első világháború miatt megszakadtak, és az ásatások a mai napig csak részlegesen folytatódtak. A helyszínről fennmaradt fekete-fehér képek monumentális betekintést nyújtanak a piramisok építkezésének világába. 

A piramis végleges méretére vonatkozóan csak találgatások léteznek, de szakértők szerint méretei a gízai piramisokéval vetekedhettek volna. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás