promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Égbekiáltó történelmi tévedésre derült fény, egy csontváz okozta a bonyodalmat
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Régészeti elemzés világított rá a kellemetlen bakira.

Új kutatások súlyos történelmi tévedést tártak fel a mexikói Palacio de Cortésnél. Sokáig azt feltételezték, hogy a palotában kiállított csontváz egy spanyol szerzetesé volt - de egy új elemzés kimutatta, hogy valójában valószínűleg egy azték nőé volt.

A Cuernavaca városában található Palacio de Cortés épületét a 2017 szeptemberében bekövetkezett halálos pueblai földrengés megrongálta, ami felújítási projektet elindítását vonta maga után az épület régi fényének visszaállításának céljából. A helyreállítási munkálatok során a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) antropológusai újból szemügyre vették a palotában eltemetett feltételezett szerzetest.

Bár a legtöbben úgy vélték, hogy a holttest egy Juan Leyva nevű spanyol "kegyúrhoz" tartozott, ennek a személynek a kiléte sosem volt biztos.

A maradványokat csaknem 50 éve kísérő címkén ez áll:

"Egy torzult csigolyájú férfi helyben talált temetése. A hagyomány szerint Juan Leyva szerzetesről lehet szó, aki Doña Juana de Zúñiga de Arellano márkinőnek, Hernán Cortés feleségének és e palota lakójának szolgált, azonban a testtartás típusa miatt lehet, hogy bennszülött temetésről van szó.". 

Hogy a rejtélyt egyszer s mindenkorra tisztázzák, az INAH kutatói részletes régészeti elemzésbe kezdtek a maradványok és a környezet részletes vizsgálatát.

A fogak elhasználódása azt jelzi, hogy az illető 30 és 40 éves volt, amikor meghalt. A "deformált csigolyák" ellenére nem találtak betegségre utaló nyomokat a csontvázon, így bizonytalanná vált, hogyan halt meg az illető. 

A felkarcsontjuk (a felkarcsont) mérete alapján a kutatók azt feltételezik, hogy körülbelül 147 centiméter (kevesebb mint 4 láb 10 hüvelyk) magas volt. A medence szélesebb formája is egyértelműen azt mutatja, hogy a csontváz nőnemű volt.

A tanulmány szerint a test egy Kr. u. 1450 és 1500 közötti korszakból származik. Mivel az európai gyarmatosítók csak i. sz. 1511-ben érkeztek a mai Mexikó területére, nyugodtan feltételezhetjük, hogy ez nem egy spanyol férfi teste.

Ehelyett a kutatók azt állítják, hogy a holttest egy egy spanyolok előtti embercsoporthoz csoporthoz tartozik, valószínűleg a közép-mexikói Tlahuica néphez. A Cortés-palotát csak az 1520-as években építették a spanyolok, így úgy tűnik, hogy az építményt egy korábbi korszakból származó, már létező sír köré építették.

"Inkább egy spanyolok előtti temetkezéshez köthető, amely a kontaktus korszakhoz vagy korábbihoz tartozhat"

- mondta Jorge Angulo, az INAH régésze egy nyilatkozatban. 

Hozzátette, hogy a korábbi elméletnek nem volt értelme, mert nagyon furcsa, "hogy egy papot a közösségén kívül temettek el, még inkább, hogy a temetkezési rendszere nem kapcsolódott a korabeli katolikus kánonokhoz".

Ennek a munkának a fényében a régészeti kiállítást nemrégiben új tanúsítvánnyal nyitották meg újra, amely szerint a test egy "Tlahuica nőé" volt.

forrás: iFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás