promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszély előtt állunk? Kettészakadhatott a föld az egyik kontinens alatt
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Veszélyes dolog történik jelenleg épp a Földünkkel? 

A Himalája magasodó csúcsai egy geológiai csatatereknek számítanak: az indiai és eurázsiai tektonikus lemezek lassított ütközése. Mindez 60 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor India, akkor még sziget volt és behatolt Eurázsiába, meghajlítva a felszínt, és kialakítva a Föld legmagasabb hegyeit. De a csúcsok csak a csata zaja és füstje; alattuk több tíz kilométeres tektonikus manőverek vezetik az összecsapást – és rejtélyeket rejtenek magukban. Íme, egy jó példa erre, az alábbi videóban az ott élő emberek láthatól. 

A kontinentális tektonikus lemezek, ellentétben sűrű óceáni rokonaikkal, vastagok nagy az úszóképességük is, így ütközések során nem süllyednek be könnyen a földköpenybe. Egyes tudósok úgy vélik, hogy az indiai lemez ellenáll a köpenybe való bemerülésnek, és továbbra is vízszintesen csúszik Tibet alatt. Mások szerint az indiai lemez leglebegőbb része szőnyegként gyűrődik az ütközés elülső széle mentén, így könnyebben süllyedhet a lemez alsó fele a mélybe.

Azonban most egy új tanulmány született, amely azt a forgatókönyvet taglalja, miszerint a folyamat során az indiai lemez egy része leválik, ahogy az eurázsiai lemez alá csúszik, és a sűrű alsó rész leválik a tetejéről. A tanulmány bizonyítékot talált függőleges törésre és szakadásra is a födém lehántott része és ép szomszédja közötti határon. Tehát ez azt jelenti, hogy kettészakadhatott a föld India alatt. 

Nem tudtuk, hogy a kontinensek így viselkedhetnek, és ez a szilárd földtudomány számára meglehetősen alapvető

 – mondja Douwe van Hinsbergen, az Utrechti Egyetem geodinamikusa.

 A 2023 decemberében az Amerikai Geofizikai Unió konferenciáján bemutatott és az interneten közzétett előzetes nyomtatvány segítségével a tudósok jobban megérthetik a hatalmas Himalája kialakulását, és talán még a földrengés veszélyeit is a régióban. 

Forrás: Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás