promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy bajt okozhat a gépeden ez a Windows-frissítés, ha már késő, ezt kell tenned
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Microsoft alaposan elszámolta magát, a Windows 10 és 11 frissítéseivel is komoly gondok adódtak.

Jól vigyázzon az, aki frissíteni szeretné a Windws-t a számítógépén, ugyanis könnyen lehet, hogy rosszul fog elsülni a dolog. Ha pedig már meglépte, valószínűleg nem tudja megoldani, türelemmel kell lenni.

Az év kezdetét sem kímélték a Windows 10 és 11 operációs rendszereket érintő problémák, miután a Microsoft kiadta az év első frissítéseit. A felhasználók azonban világszerte panaszkodnak a telepítési folyamatok során fellépő hibákra, melyek zavart okoznak a rendszerek frissítésében.

Windows 10: KB5034441-es Frissítési Hibák

A Bleeping Computer beszámolója szerint a Windows 10 felhasználói a KB5034441-es számú frissítés telepítése során szembesülnek a 0x80070643-as hibakóddal, mely megakadályozza a sikeres befejezést. A hibaértesítés alatt található lehetőség a telepítés újbóli megkísérlésére, de sok felhasználó esetében ez ismételten ugyanarra a hibakódra vezet.

A Microsoft a hivatalos támogatási oldalán elismeri a problémát, és rámutat, hogy egyes számítógépek esetében a helyreállítási partíció mérete nem elegendő a frissítés végrehajtásához. Bár a cég részletes útmutatást nyújt a partíció átméretezéséhez (ez magyar nyelven is elérhető), nincs garantált eredmény, és a hivatalos javítástól várható megoldás.

Windows 11: Telepítési Akadályok a KB5034123-mal

A Windows 11 sem maradt mentes problémáktól az év első frissítése során. A Windows Latest által felvázolt helyzetre jellemző, hogy a KB5034123-as, jelentős biztonsági frissítés telepítésekor a felhasználók szembesülnek a 0x800f081f vagy 0x80188309 hibakódokkal, melyek megakadályozzák a sikeres frissítést.

A panaszok széles körből érkeztek, a Microsoft támogatási fórumaitól kezdve a Redditig. A probléma megoldása érdekében néhány felhasználó hibaelhárítási kísérleteket tett, de eredménytelenül. Másoknál a telepítés csak részben sikerül, és a folyamat akadályokba ütközik.

A Windows Latest saját tapasztalatai között említi, hogy bár náluk probléma nélkül települt a frissítés, néhány esetben hanghibákat tapasztaltak játék közben vagy videó lejátszása során. A Microsoft egyelőre nem nyilatkozott a probléma megoldásáról, és a felhasználóknak érdemes lehet várni a hivatalos javításra.

Várakozás és Hibaelhárítás

Bár bosszantó lehet a frissítési folyamatok elakadása, az operációs rendszerek működése érdemben nem sérül. A Microsoft által javasolt megoldások, például a helyreállítási partíció átméretezése vagy egyéb hibaelhárítási lépések, nem nyújtanak garanciát a probléma megoldására.

Mindkét esetben a legjobb megoldás a hivatalos javításra várni, melyet a Microsoft valószínűleg kiad a problémákra. A rendszerek zavartalan működése szempontjából a probléma nem kritikus, és a frissítési hibák - szereincsére - pusztán bosszantóak lehetnek.

Forrás: HVG

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás