promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lehet te is dobhatod ki a Windows-os számítógépedet, rövid időn belül 240 millió készülék válik teljesen használhatatlanná
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Microsoft döntése végleges, ezzel rengeteg felhasználót kényszerítenek rá egy új készülék beszerzésére.

A Microsoft jelenlegi tervei szerint 2025 októberében kivezeti a Windows 10 támogatását, aminek súlyos következményei lehetnek. . Egy ideig ugyan még lehet használni az elavult rendszereket, de ezek csakhamar hasznáhatatlanná válnak. A Canalys Research becslése szerint

világszerte mintegy 240 millió számítógép válik elavulttá a támogatás megszűnése miatt, ami 480 millió kilogramm elektronikai hulladékot eredményez.

Csak hogy pontosabban vizualizáljuk, ez a mennyiség nagyjából 320 ezer gépkocsi tömegének felel meg, a Microsoft döntése alapján ennyi számítógéphulladék keletkezhet. A környezetszennyező hatás persze a dolognak csak az egyik oldala, a legtöbb felhasználót más aggasztja

Annak ellenére, hogy a felhasználók választhatnak fizetős, kiterjesztett támogatást, amely lehetővé teszi a biztonsági frissítések további fogadását 2028-ig, a Canalys szerint költséghatékonyabb lehet egy új számítógép vásárlása, mint a régi rendszer frissítéseinek folyamatos finanszírozása.

Bár korábban is megszűntek más operációs rendszerek támogatásai, azok után mindig újabb verziók követték egymást. Azonban a Windows 10 kiemelkedik ebből a sorból, mivel ez a Microsoft utolsó olyan operációs rendszere, amely széles körű hardvertámogatást biztosít.

A Windows 11 már szigorúbb hardverkövetelményekkel rendelkezik, és csak viszonylag fiatal processzorokat támogat, valamint a TPM 2.0 biztonsági chip meglétét is előírja. Ez a korlátozás jelentősen kizárja a Windows 10-et használó számítógépek jelentős részét a frissítés lehetőségéből, még akkor is, ha a gépek teljesítménye egyébként még megfelelő lenne hosszabb ideig.

Ennek eredményeként a felhasználóknak csak három választási lehetőségük marad 2025 után: fizetnek a Windows 10 frissítéseiért további három évig, új számítógépet vásárolnak, vagy áttérnek valamilyen támogatott Linux-disztribúcióra. Utóbbi esetben bizonyos tanulási folyamat szükséges, de az alternatíva teljesen ingyenes.

Fontos hangsúlyozni, hogy senkinek sem ajánlott biztonsági frissítések nélkül használni a számítógépét hosszú ideig.

Ha lélekben már készülsz a váltásra, akkor nézd meg ezt a videót, ahol a 11-es Windows pár remek újítására hívják fel a figyelmet:

Forrás: HVG.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás