promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha erre kattintasz, minden adatod odaveszhet, újabb módon verik át az embereket a Facebookon
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha ilyet tapasztal az ismerőseinél, semmiképp se kattintson rá az általuk megosztott bejegyzésre.

Újabb és újabb csalók jelennek meg az interneten. Manapság már szinte bármivel rá tudják szedni az embereket, jó példa erre a Facebook Marketplacen fellelhető átverők, akik szinte minden nap próbálkoznak valamivel az eladóknál. A legújabb őrület pedig most ugyanígy a Facebookkal kapcsolatos, egy széles körben elterjedt adathalászkampány jelent meg a közösségi oldalon. 

Az átverések most bejegyzések formájában terjednek, amelyben arra utalnak angolul, hogy haláleset történt és valaki életét vesztette. Ha pedig valaki rákattint erre a hivatkozásra, akkor a gyanútlan felhasználókat egy webhelyre vezetik, amely ellopja az adataikat. Ez az adathalász támadás folyamatban van, és széles körben elterjedt a Facebookon. Biztos találkoztunk mostanában olyannak, hogy az ismerőseink fiókját feltörték, a fenyegetéssel foglalkozó szereplők pedig a lopott fiókok hatalmas seregét építik fel, hogy további csalásokhoz használják fel a közösségi média platformot. 

Mivel a bejegyzések ismerősei feltört fiókjaiból származnak, meggyőzőbbnek és megbízhatóbbnak tűnnek, így sokan beleesnek a csapdába. Az adathalász kampány körülbelül egy éve indult, a Facebooknak pedig nagy gondban vannak, nehezen tudják blokkolni a feltörések által keletkezett kiírásokat.  

A Facebook adathalász bejegyzések továbbá kétféle formában jelennek meg, az egyikben egyszerűen csak annyi olvasható, hogy "Nem hiszem el, hogy elment. Nagyon fog hiányozni", és egy Facebook átirányítási linket tartalmaznak. A másik formában pedig ugyanazt a szöveget használják, de ehhez autóbalesetről vagy más bűncselekmény helyszínéről készült fotókkal és videókkal is ijesztgetik a felhasználókat.

A BleepingComputer tesztelte az adathalász bejegyzésekben található hivatkozásokat, a használt eszköz típusától függően különböző webhelyekre irányította át az informatikusokat. Ha mobileszközön a Facebook alkalmazásban található hivatkozásra kattintunk, akkor a látogatók a „NewsAmericaVideos” nevű álhíroldalra jutnak, amely felkéri őket, hogy írják be Facebook hitelesítési adataikat személyazonosságuk megerősítéséhez, és nézzék meg a videót. Hogy a látogatót a jelszavának megadására csábítsák, egy elmosódottnak tűnő videót jelenítenek meg a háttérben, ami egyszerűen egy Discord-ról letöltött kép. 

Ha megadja Facebook hitelesítő adatait, a fenyegetés szereplői ellopják őket, és a webhely átirányítja a Google-ra. Bár nem ismert, hogy az ellopott hitelesítő adatokat mire használják fel, a fenyegetés szereplői valószínűleg tovább használják őket, hogy ugyanazokat az adathalász bejegyzéseket népszerűsítsék a feltört fiókokon keresztül.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás