promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Évtizedek óta próbálják felvenni a kapcsolatot velünk a földönkívüliek? Megmagyarázhatatlan dologra jöttek rá a tudósok
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy új felfedezés most mindent megváltozat az űrről. 

Egy új tanulmány most feltárta, hogy a titokzatos rádióhullámok valójában miből is eredhet az űrben. Sokáig azt gondolhatták az emberek, hogy ezzel próbálnak meg kommunikálni az űrlények, de valójában ezek a hangok valami egészen más miatt keletkeznek. A tudósok most azt állapították meg, hogy a  több milliárd évvel ezelőtt felrobbant csillagok galaktikus szelei lehetnek ezek, vagyis pontosabban ezek a szelek okozhatnak rádióhullámokat. 

Amerikai asztrofizikusok egy csoportja úgy véli, hogy a kör alakú hullámok valójában a kiáramló galaktikus szelek által alkotott héjak. Ez potenciálisan a szupernóvákként ismert hatalmas, felrobbanó csillagoktól származhat. Még számítógépes szimulációk is magyarázatot adtak erre: a csillagok akár 2000 km/s sebességgel is képesek voltak haladni, ez pedig olyan szelet okozott, amelyeket rádióhullámokat generáltak, ez azonban mindeddig rejtély maradtak.

A felfedezés eredete pedig csak 2019-ig vezethető vissza, ekkor történt meg az, hogy újonnan elkészült Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) teleszkóp valami újat és szokatlant vett fel. Ez pedig nem volt más, mint egy olyan nagy rádióhullámkör, ami egész galaxisokat tartalmazott a központjukban. Ekkor figyeltek fel csillagkitörések után keletkező gyűrűkre, majd megállapították, hogy amikor a csillagok meghalnak és felrobbannak, a csillagból és környezetéből gázt bocsátanak vissza a csillagközi térbe. Ha elegendő csillag robban fel egymás közelében hasonló időben, akkor ezeknek a robbanásoknak az ereje magából a galaxisból is kiszoríthatja a gázt a kiáramló szelekbe.

Ezekkel a hangokkal kapcsolatban pedig több videó is felkerült az internetre, egy ilyen látható most a következő videóban:

Forrás: Mirror

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás