promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes, elveszett kontinens nyomára akadtak a tudósok, igen meglepő dolgok derültek ki az ember eredetéről
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezen a földrészen már több mint 70 000 évvel ezelőtt is élhettek emberek.

Hatalmas felfedezést tettek tudósok a Föld egy tőlünk magyaroktól igencsak távol eső pontján. A távoli múltban az emelkedő tengerszint elrejtette bolygónk egy hatalmas részét, amelyet az emberek egykor otthonuknak neveztek, egy rész azonban most előkerült belőle.

A tudósok ugyanis most bizonyítékot találtak egy elveszett kontinens létezésére, amely Ausztrália északi partjainál fekszik és körülbelül 70 000 évvel ezelőtt félmillió embernek adott otthont.  Ez a tükörfordításban "északnyugati zátonynak" nevezhető szárazföld körülbelül 1,6-szor akkora volt, mint a teljes Egyesült Királyság, és szigetcsoportokat, tavakat, folyókat és egy nagy beltengert is magában foglalt.

A szakértők szerint ezek a szigetcsoportok olyan nagyok voltak, hogy simán otthont adhattak volna az Indonéziából Ausztráliába induló kivándorlóknak. Az északnyugati zátony azonban sajnos körülbelül 10 000 évvel ezelőtt elveszett, miután a tengerszint megemelkedett. Jelenleg pedig így körülbelül 91 méteres mélységben fekszik a Timor-tengerben.

A most megjelent új tanulmányt Kasih Norman, a Queensland-i Griffith Egyetem régésze vezette. 

Részleteket tárunk fel az Ausztrália északnyugati zátonyán fekvő összetett tájról. Nem olyan volt, mint a mai kontinensünkön található táj. 

- mondta a Daily Mail-nek a régész.

Ez a szárazföld kötötte egyébként össze régen az ausztrál szárazföldet Új-Guineával és Tasmániával, de amikor a tengerszint megemelkedett, a víz elöntötte a terület egyes részeit.

Ez a folyamat pedig az akkor Szahulnak nevezett szuperkontinenst Új-Guineára és Ausztráliára osztotta szét, Tasmániát pedig elválasztotta a szárazföldtől.  A szakértők szerint Szahul északnyugati oldala volt a lakható birodalom és az egyetlen kulturális zóna abban az időben. 

A mostani vizsgálathoz elemezték a batimetrikus adatokat – a víz alatti terep mélységére és alakjaira vonatkozó információkat is, valamint megvizsgálták a történelmi tengerszinti adatokat is, hogy segítsenek megbecsülni, hogy a régió mikor veszhetett el végleg. Ezt pedig a jelenlegi számítások szerint 14 000 évvel korábbra teszik.

A felfedezés tehát még továbbra is zajlik, ám a tudósok elszántságát látva talán már nem kell sokat várnunk arra, hogy újabb titkokat tudjunk meg az elveszett kontinensről.

Az elveszett kontinensről az alábbi videóból még ennél is többet megtudhatsz!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás