promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ember nem léphet a titkos egyiptomi piramis belsejébe, felfoghatatlan titkokról beszélnek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Katonai bázis területére került egy piramis, beindultak a pletykák.

Egyiptom, amelyet a piramisok országaként is ismerünk, legalább 115 ősi piramist rejt, túl a híres Gízai Nagy Piramisokon. Ezek közül számos látogatható a turisták számára, és nagyon sok cikk is születik ezek (mindenkori) újra felfedezéséről, és bizony komoly jövedelmet hoznak a turisták az országnak. Ám vannak olyan piramisok is, amelyekbe nem léphetnek be a turisták, de még a helyben lakók sem.

Ilyenek például a Gízai-fennsíktól nem messze található két befejezetlen piramis is. Ezek lényegében csak alapokból állnak, és a régészek szerint a III. dinasztia idején, vagyis i.e. 2600–2700 körül kezdhették építeni őket.

Az egyik leghíresebb ezek közül az, amelyet a szakemberek egyszerűen csak "Befejezetlen piramisnak" hívnak, több mint 60 falfeliratot rejt, köztük pedig olyanok is lehetnek, amelyek uralkodókról vallanak.

Nincs konszenzus, hogy ki számára készülhetett. Néhány kutató szerint ezt a piramist Dzsedefré fáraó fia, Baka sírjaként tervezték, de sokak szerint az igazság máshol van. Az első tudományos leírások az 1840-es évekből származnak, majd a 20. század elején részletesebb feltárásokat végeztek a helyszínen. Ám egy fontosabb esemény kellett a teljes feltáráshoz.

1954-ben, a "Fáraók földje" című amerikai film forgatásához keresve helyszínt, a Baka-piramis ideális választásnak bizonyult. Ekkor megtisztították a homoktól és a törmelékektől. Azt már ekkor is látták a tudósok, hogy a legfigyelemreméltóbb része egy félig kész kamra, amelynek alját hatalmas, akár 9 tonnás gránittömbök borítják.

Ma már csak keveseknek adatik meg a látvány, mivel a piramis egy katonai bázis közelében helyezkedik el, így 1964 óta tiltott terület. Ásatásokat nem engedélyeznek itt, és a környező nekropolisz helyén katonai létesítményeket emeltek. Egyes források szerint a piramis belsejét szemétlerakóként használják, ami valószínűleg így rossz állapotban van.

Néhányan úgy vélik, hogy a látogatók kitiltásának oka a piramisban található idegen technológia lehet. Gyakran hivatkoznak egy ovális formájú tárgyra, amit leginkább egy fürdőkádhoz hasonlítanak. Az ufóhívők szerint a piramis nem befejezetlen, hanem elpusztított, méghozzá egy áradás okozhatta valamikor a vesztét. A korábbi régészek is megdöbbentek a kövek precíz megmunkálásán, és az ovális tárgyra is felfigyeltek, amit akkoriban szarkofágként azonosítottak.

Sok misztikus feltételezés még Atlantisz rejtett technológiáit is a titkos piramishozt köti.

(via The Archaeologist)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás