promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valami mozog a mélyben az azték piramis alatt, döbbenetes felfedezés előtt állhat a világ
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meglepő dolgok munkálkodnak a mélyben Teotihuacanban, Mexikóban.

A világ egyik leghíresebb romvárosa Mexikóban található, ez pedig a maja kultúrához kapcsolódik, amely hosszú évszázadokig uralta Mezoamerika egy részét, a dzsungel mélyén pedig a mai napig tárnak fel újabb maja városokat, illetve a régi települések között utakat. A felfedezést azonban megnehezíti az, hogy ezek a városok, az egykori fejlett civilizáció maradványai nagyon sűrű növénytakaró alatt találhatók.

Teotihuacant látjuk a legtöbbször ábrázolásokon, ha a maja civilizációról van szó, hiszen az egykori gigavárosban elképesztő maradványokat tártak fel a régészek. A Hold- és a Nap-piramis a világ legnagyobb piramisai közé tartozik, a Holtak útja pedig egy igaz kuriózum a város lakóházainak ölelésében. Ám a felfedezések ellenére rengeteg titok lappang még a mélyben, amelyekre csak csúcstechnológiás eszközök révén kaphatunk rálátást, így nem is csoda, hogy az utóbbi időben is rengeteg új felfedezés történt Teotihuacanban.

A város neve amúgy azt jelenti  a maják nyelvén, hogy a hely, ahol az emberek istenekké válnak.

Tollaskígyó-temploma alatt a mélyben hatalmas titok lappanghat, a kutatók azt észlelték, hogy valami mozog a mélyben, mint később kiderült folyékony higanyról van szó, amely pedig arra utalhat, hogy egy nagyon fontos ember sírja feküdhet a mélyben.

Ez pedig hatalmas felfedezéshez vezetheti a tudósokat, hiszen az egykori metropolisz területén, ahol korábban 100 ezer ember élt, eddig még nem találtak királysírt.

Amikor ezeket a titokzatos alagutakat megtalálták a piramis alatt, akkor még arra számítottak, hogy kincsekkel teli termek jönnek, ám helyette higanymedencéket találtak, amelyek úgy vannak elrendezve, mintha tavak lennének a mélyben, körülötte a területet hegyformákra gyúrták. A higany és az alagutak sokak szerint annak a szimbolikája, hogy az ember az alvilágba téved ezeken a járatokon.

A higanyt nagyon nehéz volt beszerezni Mezoamerikában, így biztos, hogy nagyon fontos helyre tévedtek a régészek, amikor behatoltak az alagutakba. Egyelőre azonban a felfedezők nem érték el céljukat, még nem jutottak közel a piramis alatti járatok rejtélyéhez, így a munkát folytatják, természetesen védőfelszerelésben, hiszen a higany mérgező.

Íme Teotihuacan lenyűgöző világa:

(via Historic Mysteries)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás