promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Folyamatosan lassul a Föld forgása, megsemmisül minden, ha bekövetkezik amitől a tudósok tartanak
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vajon mi történne ha a Föld forgása egyik pillanatról a másikra leállna?

"Állítsd meg a világot, le akarok szállni."  Ez a gyakran használt kifejezés már az 1950-es évek óta létezik, és a klasszikus és a modern zenében egyaránt használják, ám ha a Föld mozgása valóban megállna a következmények már kevésbé lennének olyan idilliek mint egy romantikus musicalben, sokkal inkább egy apokaliptikus horrorfilmre hasonlítanának.

Képzeld el például, hogy egy napsütötte tengerparton sétálsz valahol az Egyenlítő mentén, ekkor az alattad lévő Föld keleti irányban 674 kilométer/óra sebességgel forog, de mivel te, a homok és minden más a közeledben ugyanolyan sebességgel mozogsz, a sétád lassúnak és nyugodtnak tűnik. 

Ha azonban a Föld forgása egyik pillanatról a másikra megállna, annak brutális következményei lennének. Ennek az elméleti hátterét, Newton első tehetetlenségi törvénye adja. Ez alapján ebben az esetben 1674 kilométer per órás sebességgel kezdene el repülni minden élőlény és tárgy kelet felé, amit senki sem élne túl. A becsapódás mindent és mindenkit elpusztítana.

A folyamat hatással lenne a vízre, de az épületek és a fák sem lennének biztonságban, annak ellenére, hogy utóbbiak a földben gyökereznek

– emelte ki Joseph Levy, a Colgate University földtudománnyal foglalkozó kutatója.

A túlélésre a legnagyobb esély az északi és a déli sarkon lenne, itt ugyanis sokkal kisebb a forgástengely és emiatt a forgási sebesség is.

De mi történne akkor, ha a Föld fokozatosan hagyná abba forgást?

A kutató hangsúlyozta, hogy a természetes rendszerekben valójában soha semmi sem áll meg azonnal. Így ebben az esetben is az lenne a valószínűbb, hogy a Föld napok vagy hetek alatt lassulna csak le.

A fokozatos lassulás esetében nem lenne olyan látványos a pusztítás, ám az apokalipszist így sem kerülhetnénk el. A nappalok és az éjszakák időtartama drasztikusan megváltozna, a nappali időszak pedig 12 óra helyett hat hónapig tartana. A megállás nélkül sütő nap megpörkölné a közeli növényeket, és elpárologtatná a víz nagy részét a bolygó Nap felé néző oldalán, ami egy idő után teljesen élhetetlenné tenné bolygónkat.

Kell-e félnünk attól, hogy ez valóban megtörténik?

Erre a válasz az, hogy nem. A Föld forgása lelassulása az árapály-fékezésnek nevezett folyamatnak köszönhetően történhet meg, Holdunk gravitációja végtelenül kicsi ellenállást hoz létre bolygónk forgásában, ezért minden évszázadban a Föld forgása mindössze 2,3 ezredmásodperccel lassul le a NASA szerint.

De ezek mellett sem valószínű, hogy a Hold valaha is teljesen megállítaná a Földet.

- hangsúlyozta Levy.

A jelenségről az alábbi videóból még ennél is többet megtudhatsz!

Forrás: Buiseness Insider/Origo

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás