promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos szöveget találtak a Bibliában, a rég elveszett fejezetben elképesztő mondat olvasható, ez megváltoztathatja mindazt, amiben eddig hittünk
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő felfedezést tettek a Bibilia egyik evangéliumával kapcsolatban. 

A Biblia új fejezetére bukkantak Máté evangéliumának 1750 éves fordításában. A fejezetet Grigory Kessel középkori művész találta meg, aki ultraibolya fénnyel nézte át a Vatikáni Könyvtár kéziratait. A rejtett szöveget a Sinai Palimpszesztek Projekt részeként találták meg, ahol a kutatók célja olyan szövegek visszaszerzése, amelyeket írástudók töröltek és írtak át az i. sz. 4. és 12. században.

A palimpszeszt kéziratok – ahol a korábbi szöveget lemosták vagy lekaparták, majd újra felhasználták – az íróanyag szűkössége miatt meglehetősen gyakoriak voltak. Évszázadokkal később azonban rájöttek, hogy a szöveg visszanyerhető a kéziratok fluoreszcenciával vagy különböző hullámhosszúságú fényekkel való megvilágításával. Ezekkel a módszerekkel a kutatók már 74 kéziratot fejtettek meg, de a legújabb lelet különösen különleges volt, egy évszázaddal régebbi fordítást tartalmazott, mint a legrégebbi görög fordítások, köztük a Codex Sinaiticus.

A most felfedezett fordítás, amelyet először az i.sz. 3. században írtak, és a 6. században másoltak, több részletet kínál, mint Máté 12. fejezetének görög fordítása. A görög fordítás 1. versében egy mondat található.

Így szól: "Abban az időben Jézus átment a gabonaföldeken szombaton; tanítványai megéheztek, és elkezdték szedegetni a gabonafejeket és megenni azokat", míg a Kessel által felfedezett szír fordítás végén "elkezdték szedegetni a gabonafejeket, dörzsölni őket kezükbe, és úgy ették meg őket".

„Grigory Kessel nagyszerű felfedezést tett a régi szír szövegek és a forgatókönyv jellemzőinek mélyreható ismeretének köszönhetően. Ez a felfedezés bizonyítja, hogy a modern digitális technológiák és az alapkutatás kölcsönhatása mennyire produktív és fontos lehet a középkori kéziratok kezelésekor”

- tette hozzá Claudia Rapp, az Osztrák Tudományos Akadémia Középkorkutató Intézetének igazgatója. 

Forrás: IFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás