promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoltak a tudósok, az egyiptomi piramisoknál olyan jeleket találtak az egyik szarkofágon, amely megzavarta a szakembereket
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Új irányt, száznyolcvan fokos fordulatot vehetnek a kutatások.

A világ egyik legnagyobb felfedezése volt, amikor Howard Carter régész megtalálta Tutanhamon fáraó sírját az egyiptomi piramisok mellett. A kutatás már évek óta folyt, és már éppen azon voltak, hogy leállítanak mindent, és véget vetnek a kutatásnak, ám az utolsó pillanatban jött az áttörés, és megtalálták a rengeteg felbecsülhetetlen lelettel bíró sírt a sivatag mélyén Egyiptomban. Lépcsőfokokat fedeztek fel, majd ezek egy ajtóhoz vezették a kutatókat, mindez pedig már több mint száz éve történt, 1922. november 4-én.

A sír érintetlen volt, nem esett prédájává a rablóknak, és úgy nézett ki, úgy voltak benne elhelyezve a tárgyak, mint amikor lezárták azt 3300 évvel ezelőtt.

Tutanhamon pedig azonnal a világ egyik leghíresebb fáraója lett, így az örök élet garantálva lett neki, mind a tudományban, mind pedig a popkultúrában.

Már több mint száz éve tanulmányozzák a fáraó sírját, és mindig találnak valami egészen meglepőt. A bejárat után egy jobb oldali kanyar jön, amelyhez hasonlót eddig csak női sírokban láttak, a férfi síroknál általában bal kanyar van a bejáratok után. Kérdés tehát, hogy miért választották ezt az eltérő formát Tutanhamon esetében, ráadásul a halotti maszk esetén is találtak olyan jeleket, amelyek női temetkezésre utalnak.

Ráadásul a maszkon is találtak női vonásokat, többek között a fülnél is.

Az is egyértelmű volt a tudósok számára, hogy a maszkot is több darabból illesztették össze, így meglehet, hogy az eredeti egy nőnek készült. Korábban amúgy végeztek több arcrekonstrukciót is Tutanhamon kapcsán, amelyek bizonyították, hogy a fáraó férfi lehetett, de így is kérdés marad, hogy kinek készülhetett eredetileg a sírhely. Korábban több szakértő a sírban talált egyéb jelek alapján azt is felvetette, hogy a sírból lehet átjáró a legendás egyiptomi királyné, Nofertiti sírjához, tehát egy titkos folyosót rejthet Tutanhamon sírja, így pedig összeállhat a kép, amely egyelőre homályos a kutatók előtt.

Íme az elképesztő tárgyak, amelyeket a több ezer éves sírban találtak érintetlenül:

(Forrás: Express, Múlt-Kor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás