promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Teljes sokk, az egyiptomi piramisoknál a kövek között találták, ez mindenre választ adhat
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy vegyész nem mindennapi dolgot állít a nagy piramisokról, forradalmi ötlet.

Az egyiptomi piramisok kapcsán elképesztő sok elmélet kering a tudományos berkekben, az összeesküvés-elméletek hívei között, és persze szerte a világhálón, ez egy ilyen téma, amely mindenkit érdekel. A nagy piramis Kairóban például 147 méter magas és körülbelül 2,5 millió kőtömbből építették. Sok kő pedig eléri a 3 tonnát, de vannak olyanok is, amelyek több tíz tonnát nyomnak. Arra már korábban több elmélet is született, hogy hordhatták ezeket a köveket a helyszínre, illetve a kőtömbök kibányászásáról is találtak feljegyzéseket.

A kövek szállításával kapcsolatban egy újabb elmélet az, amelyre a világűrből jöttek rá, hogy valószínűleg a Nílus mára kiszáradt ágai kígyózhattak régebben, több ezer évvel ezelőtt a piramisok mellett, így pedig ezeken szállíthatták a köveket. Ezeknek az egykori ágaknak megtalálták a nyomait is. A NÍlus ezen ágai amúgy szélesebbek voltak, mint a Duna budapesti szakaszai.

Amúgy ezzel a témával, a piramisok építésével már az ókori történetírók is foglalkoztak, többek között Hérodotosz is.

Egy vegyész azonban korábban megdöbbentő állítással állt elő, és ez az egyik legegyedibb feltételezés. A szakértő szerint nem szállították a tömböket a piramisokhoz, hanem helyben öntötték ki a tömböket a piramis mellett. Joseph Davidovits professzor erre pedig úgy következtetett, hogy az egyik kő belsejében hajszál maradványait találta meg. Mészkőtörmeléket, mészkövet és vizet kevertek össze a helyszínen, és itt öntötték ki tehát a tömböket ezen elmélet szerint, amely magyarázhatja a hajszál maradványokat is a piramis melletti kövekben.

Később a tudósnak még sikerült egy olyan mészkő alapú receptet is kikísérleteznie, amely révén létrehozta a kellő tömörségű és szilárdságú tömböket.

Más elméletek szerint csak a külső tömbök készültek mesterségesen és a piramis belsejében lévők kevésbé megmunkáltak, így ez a teória egyfajta hibrid megoldást feltételez. Természetesen az elméletek nagyon sok kritikát kaptak, mégis jótékonyan hatottak a tudományos gondolkodásra.

Így nézhettek ki valójában az egyiptomi piramisok, elképesztően máshogy, mint most:

(Forrás: MiMicsoda, Index)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás