promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újra láthatjuk az égen a betlehemi csillagot, ezen a napon fogja beragyogni a világot, egy új Megváltó születik?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon különleges bolygóegyüttállás volt látható Jézus Krisztus születésekor.​

Közeleg a karácsony, amikor a néphiedelem szerint Jézus születését ünnepeljük, ám sokan talán nem tudják, hogy ezt a bibliai pillanatot egy különleges bolygóegyüttállás előzte meg, ami a jövőben újra megtörténhet.

A csillagászati kronológia a a nap- és holdfogyatkozásokat, valamint a bolygóegyüttállásokat is megbízhatóan tudja előre – vagy vissza – számolni. S pontosan ez a lehetőség adta a kulcsot a tudósoknak ahhoz, hogy Jézus Krisztusnak is megtudhassuk a születési dátumát vagy legalábbis nagyjából egyéves pontossággal behatároljuk. A csillagászok Jázus pontos születési dátumát nem tudják megmondani, azt azonban igen, hogy mi az a "betlehemi csillag" és ez a különleges jelenség mikor volt pontosan látható. 

Az égi látványosságról Máté evangéliumában a következőképpen számoltak be:

Amikor pedig megszületik vala Jézus a júdeai Betlehemben, Heródes király idejében, ímé napkeletről bölcsek jövének Jeruzsálembe, ezt mondván: Hol van a zsidók királya, aki megszületett? Mert láttuk az Ő csillagát napkeleten és azért jövénk, hogy tisztességet tegyünk néki…

Jézus születésekor az igen különleges Jupiter-Szaturnusz együttállás volt látható az égbolton, amely csak akkor jöhet létre az egymástól rendkívül messze elhelyezkedő bolygók esetében, amikor a Jupiter látszólagos hurok mozgása teljesen lefedi a Szaturnuszét.

Elsőként Kepler (1571-1630) gondolt arra, hogy ebben a jelenségben keresse a "betlehemi csillag" rejtélyét. Kepler idejében ugyanis, 1603-ban szintén látható volt a Jupiter és a Szaturnusz (egyszeri) együttállása, akkor a Skorpió csillagképben. Ezt követően kezdték el kiszámolni Jézus lehetséges pontos születési dátumát, ami egyébként a közhiedelemmel ellentétben e szerint nem karácsony idejére esik, hanem az időszámításunk előtti hetedik esztendő december 7-e környékére.

És hogy mikor láthatunk majd ismét a Jézus születésekor is látható betlehemi csillagképet az égbolton?

Erre még elég sokat kell várnunk az előrejelzések szerint ugyanis ilyen együttállás csak 2238 augusztusának végén valamint 2239 februárjának végén lesz legközelebb.

A betlehemi csillagkép titkairól az alábbi videóból még ennél is többet megtudhatsz!

Forrás: csillagaszat.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás