promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Élet jelei lehetnek a Merkúr bolygó északi sarkán a NASA szerint, közelednek a földönkívüliek?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő felfedezésre tettek szert tudósok egy közeli bolygón. 

Egy új tanulmány szerint az idegen élet talán még misztikusabb és közelebb van hozzánk, mint korábban gondoltuk. Tudósok azt állítják, hogy a Merkúr északi sarkán olyan körülmények lehetnek, amelyek támogathatják az "extrém formákat öltő" életet.

A tanulmány arra utal, hogy élet létezhet a sóból álló gleccserekben, amelyek a bolygó egyébként lakhatatlan felszíne alatt rejtőznek. A kutatók még azt is állítják, hogy a Földön is vannak hasonló területek, ahol élet létezik, a zord körülmények ellenére.

A kutatók a NASA Messenger szondájának képeit használták fel a Merkúr északi sarkának földrajzi vizsgálatára.

Az adatok alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy gleccserek áramlottak a Raditladi és az Eminescu kráterein keresztül. Azonban ezek a gleccserek nem olyanok, mint amikkel a Földön szoktunk találkozni. A Merkúr gleccserei nem jégből, hanem sóból készültek, amik megkötik a víz, nitrogén és a szén-dioxid olyan illékony vegyületeit, amelyeket a bolygón a gleccsereket képeztek.

Mivel a Naprendszer legközelebbi bolygója a Merkúr, így a felszíne akár 430°C hőmérsékletet is elérheti, ami azt jelenti, hogy a magas hőmérséklet miatt ezek az illékony vegyületek gyorsan elpárolognak. Emiatt a tudósok nehezen bukkantak ezekre a gleccserekre, de a Merkúr felszíni tulajdonságait összevetették a Földével és a hasonlóságok alapján sikerült megtalálni a gleccsereket. 

Eddig a kutatók úgy gondolták, hogy a Merkúron nem lehetséges az élet. A tudósok azt hitték, hogy a hőmérséklet hatalmas ingadozásai, az atmoszféra hiánya és a folyamatos napsugárzás miatt a bolygó lakhatatlan. Bár néhány kráter mélyén találtak fagyott vizet, csak ezekben az a bolygó felszíne alatt lévő rétegekben lett volna esély az élet kifejlődésére.

Ez a tanulmány magyarázatot ad egyik Merkúr legnagyobb rejtélyére.

Forrás: dailymail

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás