promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA elsöprő bejelentést tett, minden megváltozhat
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hatalmas áttörés a földönkívüliek keresésében: a NASA felfedezett egy "szuperföldszerű" ex bolygót, amelyen megfelelőek lehetnek az élethez szükséges feltételek.

A NASA tudósai izgalmas és úttörő felfedezést tettek az idegen élet keresésében, miután egy távoli vízbolygón egy olyan gáz jeleit észlelték, amelyet csak élő szervezetek termelnek. A K2-18 b elnevezésű bolygó, amely több mint nyolcszorosa a Földnek, és 120 fényévre van tőlünk és az Oroszlán csillagképben található hűvös törpecsillag lakhatósági zónájában helyezkedik el. A feltételezések szerint hidrogénben gazdag légkörének és vízóceánjainak köszönhetően kulcsfontosságú összetevőkkel rendelkezik az idegen fajok számára.

A csillagászokat azonban valami más is izgatja. A K2-18 b légkörében egy olyan gázt fedeztek fel, amely a Földön "egyedülálló módon az élethez társul", és amelyet "szuperföldként" emlegetnek.

A már felfedezett hasonló bolygók túlnyomó többsége mérete nagyjából Föld és a Neptunusz között van, és gyakran nevezik őket "szuperföldeknek" vagy "mini-Neptunuszoknak".

Ezek lehetnek túlnyomórészt kőzetbolygók vagy jégóriások, illetve rendelkeznek hidrogénben gazdag légkörrel. A legtöbb mini-Neptunusz több mint 1,6-szor akkora, mint a Föld, de kisebbek, mint a Neptunusz viszont túl nagyok ahhoz, hogy kőzetbelsővel rendelkezzenek. A hidrogénbolygók akár 2,6-szor nagyobbak is lehetnek a Földnél, és a légkörük hőmérséklete közel 200 Celsius-fok.

Ha a felfedezés beigazolódik, a K2-18b a legvalószínűbb világok közé kerül, ahol idegen élet létezhet, a Mars, valamint a Jupiter és a Szaturnusz jeges holdjai mellett a saját Naprendszerünkben.

 A szuperföld légkörében nagy mennyiségű szén-dioxidot és metánt is találtak, amelyek jelenléte arra utalhat, hogy lakható, vagy esetleg már lakott. Mindez igazolására további vizsgálatokra van szükség, de egyre közelebb kerülünk, annak a ténynek a megállapításához, hogy igen is létezik földön kívüli élet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás