promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA megmentette az emberiséget, sikeresen visszavertek egy aszteroidát, ami pusztulást hozhatott volna a bolygóra
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Biztonságban alhatunk, miután NASA közölte, hogy megmenekült az emberiség egy esetleges aszteroida becsapódástól. 

A NASA nemrégiben megerősítette, hogy képes eltéríteni egy gyilkos aszteroidát, amennyiben az Föld felé tart. Az utolsó katasztrofális becsapódás 66 millió éve történt, amely megölte a dinoszauruszokat. Egyes tudósok úgy vélik, hogy bármikor bekövetkezhet egy újabb hasonló méretű becsapódás. Mivel ez az elkerülhetetlen tűnik, így a kutatók fáradhatatlanul dolgoznak számos megoldáson, amelyek segítségével a lakosság életben maradhat. Az első lépés az lenne, hogy megsemmisítsék az aszteroidát, mielőtt még az túl késő lenne.

Az amerikai űrkutatási hivatal közzétette, hogy több mint 2000 potenciálisan veszélyes aszteroida vár arra, hogy estleges olyan pályára térjen, ami már veszélyt jelenthet Földünkre.

A NASA 2022-ben indította el „Dupla aszteroida átirányítási tesztjét” (DART), amely az emberiség első bolygóvédelmi küldetésére készült és a NASA „Armageddon pillanatának” neveztek.

A hajó célpontja egy Dimorphos nevű hold volt, amely szülőaszteroidája, a Didymos körül keringett. A világ szeme láttára a DART 15 000 mérföld/órás sebességgel szárnyalt Dimorphos felé, és letaszította pályájáról.

2023-ban pedig a NASA megerősítette, hogy a küldetés átütő siker volt.

Az űrügynökség, műholdjának, amelynek mérete megfelelt egy hűtőszekrénynek, sikerült 33 perccel eltérítenie egy majdnem 160 méter széles aszteroidát a pályájáról, ami közel ötszöröse az előre jelzett sikernek.

Az amerikai Northern Arizona University tudósai azért megjegyezték, hogy  100-200 millió évente került a föld pályára akkora aszteroida, mint a Chicxulub, amely kipusztította a dinoszauruszokat, így talán még maradt egy kis időnk felkészülni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás