promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sivatagi miniszörnyet fedeztek fel az Alföldön, óriási tudományos áttörést értek el a magyar kutatók
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Otthon egyelőre még nem fogunk ilyet tartani.

A Föld biodiverzitása mindig ámulatba ejti az embert. Már-már valószerűtlennek tűnik a fajoknak az a szinte végeláthatatlan gazdagsága, amelyek bolygónkat lakják. Bárhova is megyünk a Földön, a metsző, jeges szeles, hideg sarkvidékektől a fülledt esőerdőkig, vagy a tengerek legmélyebb fenekétől egészen a magas hegycsúcsokig, egy dolog közös bennük: mindenhol meg fogjuk találni az élet valamilyen formáját.

Hazánk, a Kárpát-medence földrajzi értelemben nem számít kiugróan nagy kiterjedésű területnek, biológusok és kutatók már meglehetősen alaposan feltérképezték mind a flóráját, mind a faunáját - ennek ellenére tudósok egy csoportja most egy eddig ismeretlen fajt fedezett fel, miközben mintákat gyűjtött.

Az új állatfaj egyelőre még biztosan nem lesz a kisállattartók kedvence - a frissiben azonosított faj ugyanis nem valamilyen aranyos pannon-szőrmók, hanem a karcsú rugófarkúak családjába tartozik. 

Első körben talán valamiféle madárra asszociálhatna, aki nem tudja, mik azok a karcsú rugófarkúak, de még csak nem is madárról van szó, hanem egy apró, szárny nélküli rovarról.

Az új faj a jól csengő "Entomobrya arenaria" nevet kapta, és mindjárt 8 példányt is begyűjtöttek belőle: 1 nőstényt és 7 hímet. A felfedezés Bács-Kiskun megyében, Fülöpházán történt. Fülöpháza és környéke egészen elképesztő, képekre keresve az ember azt hinné, elromlott a keresője, és véletlenül a Szaharáról mutat képeket, a homokdűnés táj mintha az Ezeregy éjszaka meséi forgatási helyszíne lenne, a Kiskunság térségében:

Az élőlényeknek mélyen a zsebükbe kellene nyúlniuk, ha szemüvegre szorulnának, szemből ugyanis 16 darabbal rendelkeznek. Testük narancssárga, és egy sötét színű vonal minta vágja ketté, a fiatalabb példányok még csak halványsárgák, csíkjuk lila és kisebb, méretük igen apró: a kifejlett példányok körülbelül 2,5 mm-esek.

Az élőlény rendkívül jól tűri a szárazságot, és a kutatók szerint területén fajának egyik legdominánsabb képviselője, hasonló az alábbi videón látható fajokhoz:

forrás: The State

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás