promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Biblia tényleg tiltja a karácsonyfa állítást?
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ma már szinte elképzelhetetlen a karácsony feldíszített fenyőfák nélkül, de honnan ered ez a szokás, és mit mond róla a Biblia?

A karácsony minden bizonnyal a világ legnagyobb ünnepe, de még a keresztény gyökerű országokban is félreértéseket szül. A leggyakrabban előkerülő kérdés, hogy mi a karácsonyfa állítás hagyományának eredete, és mit mond erről a Biblia, egyáltalán igaz-e, hogy Jézus decemberben született?

Az utóbbira igen egyszerű a válasz, Jézus történetesen tényleg nem decemberben látta meg a napvilágot, ez már csak azért is képtelenség, mert a decemberi éjjeli hőmérséklet olyan alacsony volt, hogy az kizárta volna a pásztorok látogatását. Jeruzsálemben még ma is fagyponthoz közeli a hőmérséklet éjjelenként. Persze nem ez a fő érv a decemberi dátum elvetése mellett, mert a pásztorok akkoriban kibírtak ennél sokkal zordabb körülményeket is. 

Egy rafináltabb érvelés szerint Zakariás, Keresztelő János apja, a jeruzsálemi templomban tett szolgálati idejének időpontja pontosan meghatározható, és ez zárja ki a decemberi időpontot. A Biblia szerint Keresztelő János pontosan hat hónappal született Jézus előtt, legalábbis anyja Erzsébet hat hónapos terhes volt, mikor Mária megosztotta vele Jézus születésének és az angyali üdvözletnek a hírét. Azonban ez az információ sem perdöntő.

Létezik egy sokkal pragmatikusabb megközelítés is, miszerint az egyház azért ünnepli éppen decemberben Jézus születését, mert a szaturnália (latinul Saturnalia) ünnepeket az ókori Róma lakói december 17. -én, a téli napforduló idején, az őszi vetés befejezésekor, Szaturnusz isten tiszteletére ülték meg, és szerették volna, ha ez a pogány szokás a múlt homályába vész.

Ha a karácsonyt ennek az ünnepnek az utódjaként kezelnénk, akkor elmondhatnánk, hogy a karácsony még a kereszténységnél is régebbi hagyomány. A nagy családi étkezések ugyan maradtak, de a Szaturnusz nevére aligha gondol ma bárki is karácsonykor.

Ha jobban is érdekel a karácsonyfa eredete, ezt a rövid videót érdemes megnézni:

Ami a karácsonyfát illeti, ez a hagyomány a protestáns felekezetekben honosodott meg először, de csak a 19. században vált egyre elterjedtebbé, az ajándékozás pedig már kifejezetten 20. századi találmány, ami a gyermekeket a nagyböjt betartására ösztönözte eredetileg. Az elektromos égősort és a karácsonyi gömböket is csak a 19. század végén szabadalmaztatták.

Az első karácsonyfák nem voltak nagyon túldíszítve, csak néhány papírdísz, aszalt gyümölcs, és gyertya öltöztette a fenyőfát. A protestánsok is a pogány folklórból vették át ezt az elemet, a gallyak zöld színe ugyanis az életet szimbolizálta, és úgy gondolták, hogy ezek elriasztják a boszorkányokat, és hozzájárulnak a következő év bőséges terméséhez - a díszek is az áldozatiságot voltak hivatottak jelképezni.

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy akkor hogy jön ez a kereszténységhez, pedig a keresztény hagyományban egyáltalán nem példa nélküli, hogy magába olvasztja a folklórt. Na de összeegyeztethető ez a Bibliával? Van, aki szerint nem, Jeremiás 10. könyve ugyanis a következőket írja:

„Halljátok a szót, Izrael háza, amelyet az Úr hozzátok intéz. Ezt mondja az Úr: A nemzetek útjait el ne tanuljátok, és ne féljetek az égi jelektől, mert csak a pogány nemzetek félnek tőlük. 

VALÓBAN, CSUPA HIÁBAVALÓSÁG AZ, AMITŐL A POGÁNYOK FÉLNEK; CSAK FA, SEMMI MÁS, AMIT ÚGY VÁGTAK AZ ERDŐN.

Mesterember keze faragta ki bárddal; aztán feldíszítette ezüsttel, arannyal, Tarsisból hozott ezüstlemezzel, Ofir aranyával. Ács és ötvösmester kezének műve, csak mesteremberek munkája mind. Kék és vörös bíbor a ruhájuk; szeggel és kalapáccsal erősítik meg őket, hogy szét ne hulljanak. Olyanok, mint a madárijesztő az uborkaföldön; beszélni nem tudnak, és vinni kell őket ide-oda, mert járni sem tudnak. Ne féljetek hát tőlük, hiszen semmi bajt nem okozhatnak; de hogy valami jót tegyenek, arra sincs erejük.”

A szöveg azonban nem értelmezhető helyesen a kontextus nélkül, akkoriban ugyanis a bálványokat fából faragták ki, tehát a szöveg ez ellen emel szót, nem pedig a karácsonyfa ellen. A Szentírás nem buzdít Jézus születésének ünneplésére (nem úgy a feltámadásának megemlékezésére, ami a keresztények legnagyobb ünnepe), de nem is tiltja azt. Ennek ellenére van olyan keresztény, aki problémásnak találja a fenyőfák feldíszítését, sőt úgy általában a karácsony ünneplését. Itt van rá egy példa is:

Forrás: divany.hu, karacsonyfavilag.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás