promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felfoghatatlan dolgot mondott a magyarokról egy világhírű tudós, évtizedek óta terjed a híre
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Azóta is közszájon forog a nagyon leleményes mondat.

Nagy nap ez a mai, hiszen most adták át éppen két magyarnak is a Nobel-díjat, Karikó Katalin és Krausz Ferenc is átvették a hatalmas megtiszteltetést jelentő jutalmat zseniális munkájukért. Az utóbbi időben nagyon sokan posztolnak az alkalomhoz is illően nagyon sok érdekességet a Nobel-díjas magyarokról, hiszen rengeteg nagy tudóst adtunk a világnak. Korábban pedig az atombomba feltalálásában, a Manhattan-tervben is rengeteg magyar tevékenykedett az Amerikai Egyesült Államokban, akikről később elterjedt félig-meddig viccesen, hogy nem is a földről származnak.

Nos, akkor honnan is?

Hát a Marsról.

A magyar tudósokra nagyon gyakran hivatkoznak úgy is, mint marslakók. Ennek pedig az internet világában is nagyon sok jele van, sőt, hivatalos műsorokat is ilyen névre kereszteltek, amelyek a magyar feltalálókról és tudósokról szóltak. És az egyszeri kijelentésből legenda lett, sokszor maguk a tudósok is viccelődtek ezzel. A legendára pedig alaposan ráerősített az is, hogy például Teller Ede monogramja úgy nézett ki, hogy E.T.

De mégis hol kezdődött ez a legenda?

A marslakók legendája a magyar tudósokkal kapcsolatban a második világháború alatt terjedt el Los Alamosban. Leon Lederman pedig a híres könyvében (Az isteni atom) elmondta kicsit a történetet is. Többek között arról ír, hogy a világ legjobb egyetemeire szivárogtak be a 20. század elején, viccesen egyfajta előretolt marslakó előőrsként ír erről a társaságról, akik egyetlen nyelvet sem tudnak idegen akcentus nélkül beszélni, és magyar emigránsnak álcázták magukat.

Lederman a magyar nyelvre is utal, mint egyfajta különleges dolog velük kapcsolatban, és azt is megemlíti, hogy mindegyikük egy helyről rajzott ki, ezt a helyet pedig Budapestnek hívják. Ráadásul azt is megemlíti az író, hogy Eötvös Loránd fedezte fel ezeket az embereket még korábban.

De a marslakókkal, a marslakók elnevezéssel kapcsolatban egy legenda is él, amelyet Francis Crick, egy Nobel-díjas tudós mondott el, amelyben a híres fizikust, Enrico Fermit idézi, aki egy magasan fejlett, földön túli civilizációról beszél, és arra tér ki, hogy hol lehetnek ők. Mire a legenda szerint Szilárd Leó (aki többek között feltűnik az Oppenheimer című filmben is) annyit tett ehhez hozzá viccesen:

Itt vannak közöttünk, de magyaroknak mondják magukat.

Még többet akarsz megtudni a marslakó magyarokról?

(Forrás: Qubit, Marx György: A marslakók legendája)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás