promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így néz ki Karikó Katalin régi családi háza, amit a két kezével épített - videó is van róla
Borítókép:  Profilmedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Karikó Katalin a Szerelmes földrajz című műsorban mutatta be a családi házat, ahol felnőtt.

Karikó Katalin a Nobel-díj elnyerése után minden szempontból a figyelem középpontjába került. A világhírű kutató biológusnak már nem csak a tudományos eredményei tartják lázban az embereket, hanem lényegében minden apróság, ami az Alföldön nevelkedett tudósnőről tudni lehet.

Most a köztelevízió Szerelmes földrajz című műsorából tudhattunk meg többet a friss Nobel-díjas asszonyról, akinek rögtön egy dupla adást is szenteltek a szerkesztők. 

„Az én Szerelmes földrajzomhoz két város tartozik. Kisújszállás, amely az Alföld közepén van, itt nőttem föl, itt jártam iskolába, itt laktak a szüleim, itt éltem 18 éven át. A másik város pedig Szeged, ahol az egyetemen tanultam, ahol a férjemmel megismerkedtem, ahol a kislányom született. Ott tanultam, dolgoztam és ez a másik város, amelyik a szívemhez oly közel áll”

– meséli Karikó Katalin a kisújszállási szülői ház verandáján ülve, amit a család együtt épített. A vágóképekből és a gyermekkori fotókból mi is betekintést nyerhetünk ebbe a különleges miliőbe, ahonnan elindult világhódító útjára. Kiderül az is, hogy az oszlopokat Karikó Katalin maga festette zöldre, amit valószínűleg azóta sem festettek újra, illetve hogy korábban egy kisebb vályogházban laktak. Sokat kellett nélkülözniük, a házba nem volt bevezetve például a víz, de gyerekként ezzel ő nem is foglalkozott, a szerető család és a kert bőven elég volt a gyermeki lelkének.

A műsorból kiderül az is, miért főz jobban Karikó Katalin nővére, vagy hogy milyen magyar specialitásokkal "doppingolta" kétszeres olimpiai bajnok lányát, Francia Zsuzsannát. A családi vályogház után Karikó Katalin meglátogatja általános iskoláját is, ahol ismét elöntik a nosztalgikus emlékek. Itt meséli el a riporternek, hogy egy alkalommal levelet írtak Szent-Györgyi Albertnek, akinek még a címét sem tudták, de a levél mégis eljutott hozzá és válaszolt is! 

A portréműsor első fele szeptember 8-án került adásba, de az alábbi időpontokban van lehetőség a pótlására:

  • október 10-én (M5, 15:25)
  • október 12-én (Duna World, 15:20)
  • október 14-én (Duna, 7:25)
  • október 15-én (Duna World, 11:20)

A portréműsor első fele online is elérhető, de csak határozatlan ideig.

A második rész premierje október 22-én lesz az M5-ön.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás