promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa szag terjeng valójában az űrben, a rejtélyre a szakértők sem találják a választ
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy rejtély az, hogy valójában miért éreznek furcsa szagot az űrben az asztronauták. 

Az évek során az űrhajósok megtapasztalhatták, hogy valójában milyen illat is van a világűrben. Forró fémhez, égett húshoz, égett süteményekhez, elhasznált puskaporhoz és fémhegesztéshez hasonlították, de a legtöbben mégis valami egészen mást éreztek. 

Sokan marhahús illatot éreznek, ez pedig teljességgel érthetetlen, nem lehet tudni miért van steak illat az űrben.

 A szakértők egyik elmélete szerint ez a Nap ultraibolya sugarainak eredménye, amelyek kémiai reakciót váltanak ki a Nemzetközi Űrállomás körül lebegő oxigénnel. A másik, hogy csillagrobbanásokból származik. Amikor a csillagok úgymond meghalnak, nem kellemes illatú molekulákat hoznak létre, amelyek policiklusos aromás szénhidrogénekként ismertek, amelyek szénben, élelmiszerben és olajban található. De Miranda Nelson, a NASA houstoni Johnson Űrközpontjának Mission Control űrséta-repülési irányítója szerint mindkét lehetséges magyarázatból hiányoznak a hivatalos tanulmányokból származó adatok - írja a Daily Star.

Ofek Birnholtz asztrofizikus felvilágosított mindenkit, hogy senki sem lélegezte be közvetlenül az űrszagot, az  űrhajósok űrhajókban, szkafanderekben és űrállomásokban védik magukat, mivel a közvetlen expozíció természetesen megölné őket. A szkafanderek általában műanyagszagúak, de amikor az űrsétáról visszatérve az asztronauták levették a sisakjukat, többször panaszkodtak arra, hogy rendszeresen furcsa szagot éreztek.  

A legjobb leírás, amit tudok, az az, hogy meglehetősen kellemes, édes fémes érzés. Eszembe jutott a főiskolai nyaraim, amikor órákon át dolgoztam egy ívhegesztő fáklyával, hogy megjavítsam a nehéz felszereléseket egy kis fakitermeléshez. Kellemes édes illatú hegesztési füstre emlékeztetett. Ez az űr illata

- írta az egyik blogbejegyzésében Don Pettit, az Egyesült Államok űrkutatási hivatalának egyik űrhajósa. 

Az igazságot a hétköznapi ember soha nem fogja megtudni, de már így is sokat tudunk a világűrről. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás