promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták az ember ősét, óriásfejű lényektől származhatunk, tudósok 3D képet készítettek a csontok alapján
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudósok megtalálhatták az ember leközelebbi ősi rokonát.

Körülbelül 150 000 évvel ezelőtt Észak-Kína erdeiben élt egy hatalmasra nőtt, nagyfejű ősembercsoport, amelyet a Homo longi, más néven "Dragon Man" néven ismerünk. A Homo sapiens-szel azonosíthatnánk őket, bár sokkal nevetségesebb testarányokkal rendelkeztek.

A Heilong Jiang folyó után elnevezett Homo longi először 1933-ban került elő, amikor építőmunkások egy hídépítés közben egy tökéletesen megőrzött koponyára bukkantak. Csak 2021-ben derült ki, hogy a koponya egy eddig ismeretlen fajhoz tartozik.

A 146 000 éves korra becsült koponyatulajdonos kelet-Ázsia területén élt, amikor a modern emberek több közeli evolúciós rokonával kerültek kapcsolatba, köztük neandervölgyiekkel. A Homo longi "hatalmas méretei" és számos egyedi arcvonásai miatt furcsának tűnhetnek a kortársaihoz képest.

Azonban a kutatók szerint a „Dragon Man” azaz „Sárkány ember” valójában közelebb áll a modern emberekhez, mint a legismertebb testvéreik, a neandervölgyiek. Azonban eddig sosem láttunk jó képet erről a pufók testvérünkről.

Az ősi ember hasonmását a brazil szakértő, Cícero Moraes készítette el egy digitális modell segítségével, amelyet az 2021-es tanulmány szerzőitől kapott adatok alapján készített. A modell létrehozása során más ősi embercsoportok, például a Homo erectus lágy szövet jelzőit használták, hogy kiegészítsék a hiányzó részeket és a fogakat.

A végeredmény "anatómiailag következetes", amely az objektív adatokra és megbízható modellezési technikákra alapul. A végső modellhez Moraes "művészi megközelítéssel" hozzáadta a hajat és a színeket, hogy kiemelje a Sárkány ember megjelenésének élénkebb vonásait. A végső modell alapján Moraes kiszámolta, hogy a Homo longi fejkörfoga 65,1 centiméter volt, ami a legnagyobb fejű embernek, például a gorilláknak és az oroszlánoknak megfelelő méret.

(Forrás: iflscience)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás