promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rég elveszett maja maradványokra bukkantak, a régészek nem hittek a szemüknek
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A régészeknek fogalmuk sem volt arról, hogy milyen titok lapul még a maja világban. 

Nemrég rábukkantak egy 18 kilométeres hosszú út elveszett nyomaira, amely több mint 1200 évvel ezelőtt kötötte össze a maja városokat. Az óriás sacbét, ami maja nyelven fehér utat jelent a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) fedezte fel, amely LiDAR-felfegyverzett drónokat használt a Yucatán állambeli Puuc régió felett.

A régió mintegy 190 hektáros átvizsgálásával a régészek megfejtették, hogy egy hosszú út húzódott Uxmal és Kabah Maya városai között. Az újonnan felfedezett út valószínűleg több mint 250 éven keresztül kötötte össze a két települést 700 és 950 között, amikor a városok virágkorukat élték. Ezeknek a nagyvárosoknak a nagy régészeti romjai még ma is megmaradtak, köztük az uxmali piramis és Kabah hatalmas Codz Poop palotája. Uxmalban egykor 25 000 ember élt, és sétálgatott a rendkívül díszített utcákon, amelyeken Chaac, az eső istenének számos szimbolikus motívuma és szobra látható.

A régészeknek továbbá eddig nemigen volt fogalmuk a kettőt összekötő "mega-autópályáról". Az út csak egy ága annak a nagyobb hálózatnak, amely évszázadokkal ezelőtt összekapcsolta a maja világot. Köztudott, hogy van egy másik út is, amely átszeli Nohpat és Chetulix, két másik maja várost a Puuc régióban.

Ezeket a felfedezéseket a LiDAR tette lehetővé, amely a Light Detection and Ranging rövidítése, egy távérzékelési technológia, amely segít forradalmasítani a régészetet és a rég elveszett szerkezetek újrafelfedezését. A technológia lézerfény segítségével méri a távolságokat, és precíz, háromdimenziós információkat generál az objektumok alakjáról és jellemzőiről, amelyeket egyébként elrejthet a növényzet.
Az utak mellett a LiDAR képalkotás segített feltárni a kifinomult, szerteágazó birodalmakat. A mai Guatemala esőerdőiben a régészek képalkotó technológiával igazolták több mint 61 000 maja szerkezetet, köztük házakat, nagy palotákat, szertartási központokat és piramisok jelenlétét - számolt be róla az IFL Science.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás