promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli dolgot találtak a maja piramisok mélyén, a magyaroknak azonnal ismerős lehet a szenzációs lelet a véletlen hasonlóság után
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztően színes világ tárul elénk a maják kultúráját illetően, olyan isteni teremtmények is megjelennek náluk, amelyek nagyon hasonlíthatnak akár popkulturális alakokhoz is.

A világ legrégebbi piramisai nemcsak Egyiptomban találhatók, hanem bizony szerte a világon, és nagyon úgy tűnik, hogy az idő előrehaladtával egyre több helyen találnak a világ számos pontján olyan építményeket, amelyek a piramisokra hajaznak. Korábban Indonéziában találtak egy megalitikus helyszínt, amelyet nagyon sok kutatásnak vetettek alá, és végül meglepő építéeszti kincseket találtak a hegy mélyén, ez a helyszín a Gunung Padang,

amelyet korábban a Netflixen is bemutattak Az emberek az emberiség előtt című műsorban, és természetesen ez az óriási publicitás nagyon jól jött afelől is, hogy a kutatásokat tovább folytassák.

Ám a kutatások és felfedezések tovább folynak Közép-Amerikában is, ahol rengeteg maja építményt találnak meg az őserdő mélyén, és szinte minden héten érkezik bejelentés valami óriási felfedezésről, amelyeket vagy az óriási maja piramisokban vagy a régen gigantikus lakott térségben fedeznek fel. Pár évvel ezelőtt például egy elképesztő termet találtak, amely tele volt fénylő gömbökkel, és valószínűleg csillagászati jelentősége volt.

A maja világ tele van istenekkel és szellemekkel, és találtak egy olyan ábrázolást, amely kísértetiesen hasonlít az ikonikus magyar rajzfilm, az 1986-ban bemutatott Macskafogó vámpírdenevéreire. Sokan emlékezhetnek a hős denevérekre, akik végül megmentik hőseinket, az egereket, köztük a szupegeret, Nick Grabowskit. A vámpírdenevérek vezére amúgy Maxipotzac volt, névről pedig talán még Pedró lehet ismerős, aki Maxipotzac méltó társa. Nem lehet tehét véletlen, hogy a denevérekkel pont az amerikai dzsungelben találkoznak ráadásul ősi romok között, feltehetőleg Mexikóban maja romok között.

Emlékeztek még?

A videó alatt pedig megmutatjuk nektek Camazotzot is, aki a maja mitológiában tér vissza sokszor.

Camazotz a maja mitológiában a denevérszellem, szó szerinti jelentése a szónak amúgy haláldenevér, és a denevér, mint szimbólum a mezoamerikai kultúrákban gyakran a halálhoz kötődik. Nekünk magyaroknak így egyből jön a kis popkulturális összekacsintás, amikor meglátjuk Camazotzot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás