promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási temetőt nyitottak fel az Északi-sarkhoz közel, ám van egy óriási bökkenő
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meglepetés érte a tudósokat a helyszínen.

Az Északi-sark közelében talált hatalmas temető elképesztő titkokat rejtett a tudósoknak, pedig lehetséges, hogy ez a legészakibb kőkori temető a világon, amelyet felfedeztek a szakemberek, de valószínűleg ez a legfurcsább temetkezési hely is a világon. A felfedezésről bővebben a Live Science számolt be, és ebben közölték azt is, hogy a temetőben nincsenek emberi maradványok. A temetkezési hely amúgy több mint 6000 éves, és úgy tűnik, hogy 200 sírhely lehet benne az előzetes felmérések szerint.

A felfedezés azért is fontos, mert nagyon úgy tűnik, hogy ez így Észak-Európa legnagyobb temetője, amelyben vadászó-gyűjtögető életmódot élő közösség tagjait temették el még nagyon régen. Ám a tudósok számára is megdöbbentő volt, hogy bizony ami hiányzik, azok a csontvázak. A helyszínt amúgy még évtizedekkel előtt fedezték fel Finnországban, ám a kutatások még manapság is folynak. A kutatók azt megállapították, hogy a helyszínen azért nincsenek csontvázak, mivel a talaj savassága miatt nagyon gyorsan lebomlottak.

Így korábban még az sem volt teljesen biztos, hogy valóban temetőt találtak a szakértők, hiszen a sok bökkenő közül az volt a legnagyobb, hogy hiányoztak azok a csontok, amelyek eldöntötték volna ezt a vitát. 

Ám a föld egyéb területén talált, hasonló korú sírokkal összevetve a tudósok azt is feltételezik, hogy valóban sírokat, így pedig egy óriási kőkori temetőt találtak, amely így a legészakibb lehet a hasonló korú temetők sorában. A területen további ásatásokat végeznek a szakemberek, hogy az itt élő közösség tagjainak nyomaira bukkanjanak. Azt azonban már most lehet tudni a gödrök kialakításából, hogy az elhunytakat valószínűleg oldalra döntve, lábukat felhúzva temethették el az itt élő közösség tagjai még több ezer évvel ezelőtt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás