promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újjáéledt Atlantisz legendája: az alacsony vízszint az elveszett falut is felszínre hozta
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy titokzatos falu maradványai tűntek fel újra a vízfelszínen.

Az Észak-Angliában található Mardale Green teljes lakossága nagyjából 100 évvel ezelőtt kénytelen volt elhagyni otthonát, miután a terület a helyi víztározó tulajdonába került, ám a falu maradványai időnként újra előkerülnek, akárcsak Atlantisz elveszett városa.

Mardale Green eltűnt romjai általában akkor bukkannak fel a víz alól, mikor az időjárás a megszokottnál melegebb és ettől a vízszint csökken. A helyiek a vizes sírt Atlantisz elveszett városához hasonlítják, egyébként teljesen jogosan.

A falut, a szomszédos Measand településsel együtt vízzel árasztották el, hogy létrejöjjön az Egyesült Királyság legnagyobb víztározója, amely ma Haweswater víztározóként ismert. Ez annak érdekében történt, hogy ivóvízzel lássák el Manchestert – írja a Manchester Evening News.

Az előkészületek során a faluban élő több száz embert kényszerítettek otthonuk elhagyására és a temetőben fekvő 97 holttestet szintén elszállították. Az egykor élettel teli helyen ezt követően már csak az üres épületek maradtak, amelyeket végül elárasztották a vízzel.

Mardale Green falujának eltűnése, mely egyébként forró vajas rumjáról volt híres, nagy veszteséget okozott a szélesebb közösség számára is. A közelben élő gazdálkodó családok korábban egész évben vásárokra, lakomákra, táncokra és árusításokra gyűltek össze a településen.

A parányi Mardale-templomban 1935 augusztusában tartották az utolsó istentiszteletet. Az istentiszteleten a falu püspöke a templomban 72 emberhez beszélt, míg kint több százan álltak a mezőkön és hallgatták, ahogy az istentiszteletet a hangszórókon keresztül közvetítették. .”

Annak ellenére azonban, hogy az új víztározó az 1930-as években lebontotta és alámerítette a falu maradványait, hosszan tartó forróság idején a vízszint olyan mértékben süllyedhet, hogy a kísérteties falusi maradványok között akár sétálni is lehet. A falu utoljára 2022 júliusában mutatkozott be a vízfelszínen.

Ha kíváncsi vagy hogyan nézett ki az elsüllyesztett falu a fénykorában, nézd meg az alábbi videót!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás