promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtaláltak Atlantiszt, brutális látvány fogadta a régészeket, végig ott volt a szemünk előtt?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ legnagyobb rejtélye, Atlantisz, talán nem is akkora rejtély?

Ha a világ legnagyobb rejtélyeiről, felfedezéseiről ebszélünk, akkor a képzeletbeli toplistán valószínűleg ott lesznek az egyiptomi piramisok, helye lesz a Stonehenge-nek is, és meglehet, hogy Atlantisz legendája is szerepel majd rajta. Atlantisz bámulatos legendája a művészek, filmesek és írók fantáziáját is felkeltette, így pedig számtalan mese is továbbfűzte a legendát az elmúlt évszázadban. A Netflixen is számtalan ilyen alkotás megtalálható, ha nyitott szemmel járunk, és nem csak az újdonsűgokat bújjuk sasszemmel. A tartalomba nelmerülve ugyanis megtalálható többek között az 1978-as Atlantisz urai (Warlord of Atlantis) című sci-fi is, illetve a The Lost Capital of Atlantis című dokumentumfilm is, amely szenzációs dolgot állít.

Atlantiszt már rég felfedezték.

A dokumentumfilm egy 1976-os alkotás, 55 percen keresztül mesél nekünk Knósszoszról, Kréta szigetének legnagyobb városáról, illetve annak feltrásáról. Knósszoszt a semmiből fedezte fel Sir Arthur John Evans, aki legendákat hallott róla, illetve járta Krétát, hogy információkat gyűjtsön a helyiektől, akik ezeket a legendákat tovább is adták generációról generációra. A régész harminc év munkával hozta felszínre az elképesztő bronzkori települést, amelyet szörnyű kataklizmák sora ért annak fénykorában.

Időszámításunk előtt 1600 és 1400 között ugyanis Théra szigetén kitört a hatalmas vulkán, amelynek hatása Krétán is érződött, és ekkor indult a Minószi kultúra hanyatlása is. A Théra-kitörés pusztító erejű volt, és sok tudós ehhez kapcsolja a Minószi kultúrával párhuzamosan virágzó egyiptomi kultúra esetében is a legendás sorscsapásokat, amelyek a Bibliában is szerepelnek.

A Théra hatása egyenesen elért Afrika partjaiig is.

A Netflixen is elérhető dokumentumfilm páratlan felvételekkel mutatja be nekünk Knósszoszt, és annak felfedezését, illetve erről a legendáról is rengeteget mesél, miszerint a legendás és virágzó Atlantisz elsüllyedése a Théra kitröséhez kapcsolható, illetve a Sazntorini-szigetcsoport süllyedéséhez, Platón is erről tehet említést, amikor Atlantiszról mesél. Bár erről viták folynak a tudósok körében, mégis ez lehet egy lehetséges magyarázat.

Íme Knósszsosz elképesztő méretei:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás