promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A növények is tudnak beszélni: itt a bizonyíték, felvették ahogyan szenvednek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nyissuk ki a fülünket a konyhakertben, ezt tudjuk javasolni.

A növénynevelés csodálatos hobbi: nem nagyon van olyan ember, akinek ne tetszenének a szivárvány minden színében pompázó csodálatos virágok, vagy sűrű, zöld levelű páfrányok.

Akik komolyan foglalkoznak a növények nevelésével, azok közül sokan állítják, hogy a növények ugyanolyan érző élőlények, mint az emberek és az állatok. Bizonyos kísérletekben kutatók már azt is megállapították, hogy például ha klasszikus zenét hallgattatunk a növényekkel (klasszikus zene alatt a közönség általában azt szokta érteni, amit koncerttermekben hall az ember: sajnos az ilyen közlések arra sosem térnek ki, hogy Schubertet kedvelik-e a növények, vagy esetleg jöhetnek Stockhausen avantgárd vonósnégyesei is), az azok növekedésére jó hatással lesz:


Biológus-kutatók egy csoportja a Tel-Avivi Egyetemen érdekes kísérletet végzett, eredményeiket a Cell (magyarul: sejt) című szaklapban publikálták, és mi is felhasználtuk forrásanyagnak cikkünkhöz. Dohány- és paradicsomnövényekkel folytatták a kísérleteket, céljuk az volt, hogy kiderítsék, vajon a növények is adnak-e ki hangokat. 

Ennek megállapításához segítségül hívták a legmodernebb technológiákat is: gép tanuló algoritmusok és a legérzékenyebb, legprofibb mikrofonok segítették a tudósok munkáját.

A kutatás eredménye azzal a meglepő eredménnyel zárult, hogy a növényeknek igenis van hangja, különösen akkor bocsátanak ki erős rezgéseket, ha vízhiányos állapotban vannak (mintegy "sírnak" hogy éhesek, akár egy gyerek!), leginkább a pattogó kukoricához hasonló, pukkanó hangokkal jeleznek.

Hogy mégis miért nem hallunk lépten-nyomon növénysírást magunk körül, annak egyszerű oka van: sajnos nem az, hogy állandóan meg vannak locsolva (bár azért természetesen ilyen növénygazda is van), hanem az, hogy a növények által kibocsátott frekvenciák az emberi fül számára már nem érzékelhetőek.

A növényekkel egyébként nem csak tudósok kísérleteznek, a világhírű modern zeneszerző, John Cage például zenét is igyekezett csiholni kaktuszokból:


Akit a kutatás teljes, részletes eredménye érdekel, elolvashatja azt a Cell folyóirat oldalán. Ha pedig a növényeket inkább a konyhában szeretjük hasznosítani, feltétlenül olvassák el az alábbi cikkünket, ahol összeszedtünk 11 érdekes fűszernövényt, amelyek fogyasztásának nem várt pozitív hatásai is lehetnek:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás