promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Belülről falja fel az áldozatait ez a vérszívó, gazdatestként használja fel őket
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hátborzongató élőlényt fedeztek fel tudósok Dél-Amerikában. Ha őszinték akarunk lenni, nem szívesen találkoznánk ezzel az új fajjal.

Egy rejtélyes vérszívó darázsféleséget fedeztek fel az Amazonasban, amely előszőr az áldozata vérét szívja, majd belülről felfalja azt. A Utah állambeli egyetem tudósai a Nemzeti Rezervátumban végzett felmérés során azonosították az új fajt. A csapat egy felnőtt nőstény darazsat gyűjtött be, amelynek hatalmas mandula alakú feje és cső alakú nemiszerve van, amellyel az áldozatok, például hernyók, bogarak és pókokba helyezi el petéit.

Az új tanulmány vezető szerint, ez a parazita, egyetlen petét rak le a gazdatestbe, amely aztán megöli a gazdát, hogy kifejlődhessen az új egyed.

Bár a darázsnak bizonyítottan sokféle áldozatavan, mint például hernyók, bogarak és pókok, az anya nem rakja le egyetlen petéjét akármelyik „öreg” bogárba. Claridge, aki az Utah állambeli egyetem tudósa, azt mondta: „Miután ez az ördögi teremtmény, kiválasztotta és elszállta a gazdatestre, a nőstény hevesen megtapogatja az áldozatot érzékeny antennáival. Ha elfogadhatónak találja akkor az anya egyetlen petét helyez a gazdába. A pete kikel és idővel belülről falja fel a gazdatestet.”

Mindeközben Claridge az 1990-es évek óta egy finnországi Turku Egyetem entomológusaival együttműködve dolgozik egy kutatócsoporttal, akik a Nemzeti Rezervátumban található új fajokat katalogizáltják. A kutatók nagy hálóval ellátott, sátorhoz hasonló eszközöket, úgynevezett malaise csapdákat használtak, hogy mintákat gyűjtsenek az Allpahuyao-Mishana lakó rendkívüli rovarok gazdagságából. A területén már 109 új fajt fedeztek fel a malaise csapdákkal. Alig várjuk, hogy beszámolhassunk a legújabb hátborzongató kutatási eredményekről. 

Forrás: NYPost 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás