promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A nőknek a feje fáj, egyes békák pedig halottnak tettetik magukat, hogy megússzák az esti huncutkodást
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Néhány béka és békafaj valóban olyan stratégiát alkalmaz a szerelmi légyottok elkerülésére, hogy eljátssza a saját halálát a párosodási kísérletek előtt.

Ez egy viselkedési stratégia, amely azért fejlődött ki, hogy a nő nemű béka elkerülje a nemkívánatos szexuális közeledést. Az efféle viselkedésről többféle tudományos tanulmány is beszámol, bár érdekes, hogy odáig kell elmerészkednie a nőstényeknek, hogy halottnak tetessék magukat, bár lássuk be fejfájásra nem tudnak panaszkodni.

A kutatók szerint az eredmények új megvilágításba helyezték az európai közönséges békát, úgy tűnik, hogy a jelenség azért alakult ki, hogy a nőstények túléljék az intenzív és potenciálisan veszélyes párzási időszakot  és inkább praktikákat alkalmaznak, hogy meneküljenek hím békák éles karmai és tömeges próbálkozásaik elől. Sokszor a békák „párzólabdák” csapdájába esnek, annyi hím béka akaszkodik a nőstényre, hogy a békák sokasága a nőstény halálát is okozhatja.

Tudósok kísérletet végeztek békákkal, amikor is hím békát egy dobozba helyeztek el két nősténnyel: egy nagy és egy kicsivel. A párzási viselkedést ezután videóra rögzítették.

Az 54 nősténytől kapott eredmények, akik megtapasztalták egy hím karmait, azt mutatták, hogy a hím által megmarkolt nőstények 83%-a megpróbálta elforgatni a testét, tehát jelezték a fájdalmat és menekülni próbáltak. Az összekapcsolódott nőstények 48%-a kibocsátott hangokat, például röfögést és nyikorgást – mindegyikük forgatta a testét.

De előfordult halott szerű mozdulatlanság – a béka kinyúlt állapotában mereven feküdt, és így 33%-os sikerrel tudta elkerülni a hím közeledését.

A csapat szerint a mozdulatlanság stresszreakció lehet. Azt gondolják, hogy ez gyakrabban fordult elő kisebb, tehát fiatalabb nőstényeknél, ami a szaporodási tapasztalatok csökkenése miatt fellépő nagyobb stressz következménye lehet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás