promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem várt hely rejtett el egy ősi piramist évtizedekig - Olyat találtak, amit eddig nem gondoltunk
Borítókép:  Profimedia /Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legújabb kutatás mindent megváltoztat arról, amit eddig tudtunk a piramisokról.

Ha azt gondolta, hogy Egyiptom vagy Dél-Amerika ősi lakói voltak az elsők, akik piramisokat építettek, tévedett. Az új kutatások szerint a legkorábbi ember alkotta piramos Indonéziában épülhetett. A Gunung Padang néven ismert helyet korábban összetévesztették egy természetes dombbal, de a kiterjedt terepmunka során kiderült, hogy az egész építményt valójában emberi kéz építette több évezred során.


A Nyugat-Jáva tartomány Cianjur kerületében található Gunung Padang egy megalitikus komplexum, amely egy szemet gyönyörködtető domb tetején található. A régészek csak 2018-ban fogalmazták meg először azt az elméletet, hogy az egész képződmény mesterséges. Ezt a megdöbbentő állítást egy multidiszciplináris kutatócsoport tette, akik 2011 és 2014 között három évet töltöttek a helyszín felmérésével. És bár sok szakértő kezdetben nem volt meggyőződve, a kutatók most részletes beszámolót tettek közzé vizsgálataikról, amelyek bizonyítják, hogy a Gunung Padang a világ legrégebbi piramisa - írja az IFL Science.

A szerkezetekből származó szerves talajok radiokarbonos kormeghatározása több, időszámításunk előtti évezredekre visszanyúló építési szakaszt tárt fel, a kezdeti szakasz pedig a paleolit korszakra datálható. Ez a tanulmány határozottan azt sugallja, hogy a Gunung Padang nem egy természetes domb, hanem egy piramisszerű építmény

- állítják a szakértők. 

A kutatók elképesztő technikákkal képet tudtak alkotni a domb belső jellemzőiről, valamint felépítésének kronológiájáról. Hét különböző ponton végzett magfúrások feltárták, hogy a piramist négy különböző szakaszban építették több ezer év alatt. A 20-30 méter magasságot átívelő szerkezet a szerzők által 4. egységnek nevezett szakasz létrehozásával kezdődött. A domb mélyén eltemetett kezdeti szakasz pedig valószínűleg természetes lávadombként keletkezett, erre építkezve alakítottak ki egy piramisszerű építményt.  

A piramist valóban könnyű összekeverni egy természeti dombbal, ez jól látható a következő videóban: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás