promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes kincsestérképet találtak egy ókori kastélyban, régészek indultak, hogy megkeressék az ősi kincseket
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő felfedezésre bukkantak régészek egy rég elfeledett raktár mélyén. Izgalmas kaland veszi kezdetét, ha megfejtik a rejtélyes térkép jelentését.

Emlékszünk még a „Kincses sziget” című regényre? Az író, Robert Louis Stevenson által kitalált térkép a történet központi szereplőjének, a fiatal Jim Hawkinsnak segít eljutni a rejtélyes kincshez. A térkép segít Jimnek és társainak megtalálni a legendás kincses szigetet, ahol a híres kalóz, John Silver által elrejtettkincs található. A történet és a kincskeresés számos feldolgozást kapott a popkultúrában is, így a kincstérkép ikonikus szimbólummá vált.

Most a történet megelevenedhet előttünk, hiszen egy régi titokzatos kőtábla, amely régóta porosodik az egyik ősi kastély raktárában, talán elvezetheti a régészeket egy régen elveszett bronzkori kincs helyszínéhez.

A kőtábla újbóli elemzése fantasztikus lehetőséget nyújt a régészeti helyszínek felderítésére. A kutatást vezető professzor szerint, ez feltehetően egy kincset jelző térkép. Ez a felfedezés új irányt adhat a bronzkori titkok feltárásához.

Paul du Châtellier, a 19. század végén tevékenykedő régész talált rá először a hatalmas kődarabra, amit a bretagne-i Saint-Bélec táblának neveztek el. Az általa felfedezett finom karcokkal ellátott serlegek, körök és vonalak lenyűgözték, de nem tudta pontosan, mit jelentenek. Sajnos a kőtábla titkait sírjába vitte, és halála után a tábla átkerült a Francia Nemzeti Régészet Múzeumba.

Csak most, száz évvel később derültek ki az őskori karcolások rejtett jelentése. A követ letakarították, és képeit megosztották a régészeti körökben. A szakértők alapos elemzésnek vetették alá a karcolásokat, beleértve a kődarab 3D szkennelését. Így vált nyilvánvalóvá a kődarab vonalainak és kiemelkedéseinek jelentősége. A tudósok összehasonlították azokat a vonalakat és kiemelkedéseket a bretagne-i Roudouallec terület természeti képződményeivel, és 80%-os egyezést találtak.

A térkép valószínűleg egy bronzkori uralkodó temetődombját mutatja. Ez a herceg egy kis katonai egységet vezetett az erőszakos területuralom érdekében. Az ilyen uralkodókat általában bronz tőrökkel, nyílhegyekkel és esetleg arany tárgyakkal temették el.

Ez a felfedezés óriási lehetőséget kínál a régészeknek, hogy mélyebben felfedezzék a bronzkor titkait és felkutassák az elveszett kincseket.

Forrás: Businessinsider

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás