promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkos raktárokat találtak a Kínai nagy falnál, a Ming-dinasztia harcászata új megvilágításba kerül
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Kínai nagy fal régóta Kína gazdag történelmének és figyelemre méltó építészeti vívmányainak szimbóluma. Azonban egy olyan régészeti felfedezést tettek tudósok, ami új betekintést nyújt ennek az ikonikus építménynek a hadtörténetébe. 

Meglepő leletként több mint 50 ősi robbanófegyver került elő a nagy falnál, ami bepillantást enged a Ming-dinasztia (1368-1644) idején alkalmazott katonai taktikába .

A régészek megdöbbentek, amikor felfedezték a Badalingi Nagy Fal nyugati szakasza mentén szépen elhelyezett 59 kőbombát tartalmazó tárolót. Ma Lüwei, az ókori kínai hadtörténelemre szakosodott régész elmagyarázta, hogy ezek a kőbombák kritikus fegyverek voltak, amelyeket a Ming-dinasztia idején használtak a Nagy Fal megvédésére az ellenséges támadásokkal szemben. A bombát gyakran közepes méretű üreges kődarabokba szerelték be. Ezeket a fegyvereket könnyű volt elkészíteni, és kényelmes volt, hogy a katonák a Nagy Falon állva dobják a betolakodókat.

Shang Heng, a Pekingi Régészeti Intézet munkatársa rámutatott, hogy ezek a kőbombák jelentős robbanóerővel rendelkeznek, és Qi Jiguang, a Ming-dinasztia egyik prominens katonai tábornoka kedvelte őket, aki a kínai katonai stratégiákhoz és a fegyverekkel kapcsolatos innovációiról ismert.

Történelmi jelentőséget ad ennek a felfedezésnek, hogy erre az 59 kőbombára a Nagy Fal egyik állomásházánál találtak parancsokat, amelyeket eredetileg az ellenséges betörések elleni védekezésre használtak. Ezt a teret később fegyverraktárként azonosították. A felfedezés előtt nem találtak hasonló "raktárakat" a Nagy Fal pekingi szakaszai mentén.

A fegyverraktáron kívül a régészeti projekt számos más ősi építményt is feltárt a Nagy Fal mentén, köztük egy „lóarc” falat – egy egyedi kialakítást, amelyet a katonák mászására és nyilak kilövésére használnak. Nevezetesen, a Pekingi Nagy Fal mentén először fedeztek fel egy kőerődöt, amely egykor ágyúkat támasztott alá. Wang Meng régész hangsúlyozta, hogy ezek a leletek rávilágítanak a Nagy Fal funkcióira és tervezésére, átfogóbb megértést adva történelmi jelentőségének.

A Nagy Falnál kőbombák felfedezése nemcsak a Ming-dinasztia védekezési stratégiáinak megértését segíti elő, hanem a történelem e ikonikus darabjának megőrzésére és tanulmányozására irányuló folyamatos erőfeszítések fontosságát is hangsúlyozza. Ezek a régészeti leletek a Kínai Nagy Fal maradandó kulturális és történelmi jelentőségére emlékeztetnek bennünket, amely az ókori kínai nép találékonyságának bizonyítéka.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás