promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elsöprő bejelentés a Stonehenge-ről, megrázhatja a tudományos világot ez a kapcsolat
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Úgy tűnik, hogy évezredes titok végére kerülhet pont.

A Stonehenge kapcsán az elmúlt évszázadban számos megállapítás és feltételezés látott napvilágot, miközben a tudósok egyre más szempontokból is kezdik vizsgálni a megalitikus építményt, úgy mint az akusztikáját, amely szerint egy több ezer éves "koncertteremről" is ebszélhetünk. A tudományos világot olykor felrázzák az újabb és újabb elképzelések, amelyek felélénkítik a szakértők vitáit is. Persze továbbra is rengeteg kérdés adódik.

Hogy kerültek oda a kövek? Miért pont így helyezték őket? Miért pont azon a helyen áll Angliában az építmény, ahol most áll? Lehet-e köze az egyiptomiakhoz, és a piramisokhoz?

Persze részben mindenre kérdést találtak a tudósok a hosszú vizsgálódások után. Most a Bournemouth Egyetem kutatói azt állítják, hogy mindenre választ találtak. Új tanulmányukban Timothy Darvill professzor arról számol be, hogy a Stonehenget azért építették, hogy segítsék az embereket nyomon követni a napokat, heteket és hónapokat is. Ráadásul azt is állítják, hogy korábban, több ezer évvel ezelőtt a hetek 10 naposak lehettek, és  a hónapok is egész máshogy festettek.

Több hónap lehetett.

És ilyen naptárakat a Földközi-tenger keltei részén fejlesztettek ki több ezer évvel ezelőtt, többek között a piramisok földjén, Egyiptomban is ezt használhatták. Így elképzelhető, hogy ezen kultúrák hathattak azokra, akik a Stonehenget építették. A kutató a kövek elhelyezkedéséből azt is kiolvasta, hogy az építők jelölték a négyévenkénti szökőnapokat is. De ezekből a kövekből csak kevés maradt fent. Hogy pedig minden szinkronban legyen a napévvel, egy ötnapos hónapot is bevezettek, aminek szintén nyomai vannak az alkotáson.

Íme egy szenzációs videó arról, amikor emberek özönlik el a Stonehenget nyári napfordulókor:

(via Express)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás