promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyon durva dolog történik a Facebook-on, neked is feljöhetnek ezek az üzenetek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Alaposan résen kell lennünk, mert a közösségi médiában szintet léptek a csalók.

Az elmúlt hónapokban szinte havonta jönnek a figyelmeztetések a nagy közösségi oldalakon és levelezőrendszereken, így például a Google keresője, a Gmail és a Facebook is eljuttat az emberekhez figyelmeztetéseket adathalász csalókkal kapcsolatban. A Gmail-t pedig a Google folyamatosan erősíti meg, hogy könnyebben ellen tudjunk állni a csalók támadásainak. Ám most egy egészen új módszer terjed a Facebook-on, amely meglehetősen rémisztő álruhába bújik, és így próbálja átverni a felhasználókat.

Az adathalászat most a clickbait hírek álcáját ölti magára, ilyen posztokat láthatunk, így nagyon résen kell lenni.

Megfertőzött ismerős profilja terjesztheti az átverést, és egy brutális balesetről láthatunk képet, és ahhoz passzolva egy rémisztő hírt, persze a poszthoz egy képet is tesznek az állítólagos óriási balesetről. Többek között olyan felütéssel jönnek ezek az adathalász linkek elénk, hogy "Sajnos most történt egy baleset". A megfertőzött ismerősünk linkjében a felhasználók is meg lehetnek jelölve, így pedig még nagyobb késztetést érezhetünk arra, hogy kattintsunk az adathalász kísérletre.

Arra próbálnak rámenni a csalók, hogy sejtessék, valószínűleg a balesetben az egyik ismerősünk is érintett lehet, minden úgy van kialakítva az átverős posztban. A SZON az esettel kapcsolatban megkérdezték az ORFK-t is, ahonnan tájékoztatást is kaptak, az ORFK is elismerte az újfajta átverés létét.

A csalók tehát folyamatosan próbálkoznak új módszerekkel, így érdemes tájékozódni, többek között ezt megtehetjük a magyar rendőrség Mátrix Projekt nevű oldalán is, ahol folyamatosan olvashatunk bűnmegelőzési tanácsokat is.

Nemrégiben Reviczky Gábor is sértett lett, ő megosztotta a történetét is online:

(via SZON)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás