promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ijesztő hírek érkeztek a Szaturnuszról, megsemmisülhetnek a gázóriás lenyűgöző gyűrűi
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A bolygók mozgása miatt 2025-ben nem lesznek láthatóak a Földről a Szaturnusz jégből és kőtörmelékekből álló gyűrűi.

A gázóriás hatalmas jeges gyűrűi 2025 márciusában fognak eltűnni a látókörünkből, ám nem kell nagyon izgulni mert később újra előkerülnek. A látványos jelenség kapcsán a Newsweek azt írja, hogy a dolog nem egyedi, sőt 13-16 évenként ismétlődik, legutóbb például 2009-ben tűntek el a Naprendszer második legnagyobb bolygója körüli, főleg kő- és jégtörmelékből álló gyűrűi. Ezek az időpontok kiváló lehetőséget biztosítanak a csillagászok számára, hogy az óriásbolygó ritkábban megfigyelt, kevésbé látott részleteire koncentrálva készítsenek képeket és még jobban feltérképezzék az ismeretlen részeit.

Bár most még újra előkerülnek, a tudósok szerint a Szaturnusz gyűrűi egyszer majd végleg elfognak tűnni. Azt jósolják, hogy ez néhány százmillió éven belül fog megtörténni, így mi földi halandók ezt már biztos nem fogjuk megélni. A bolygó életét tekintve azonban ez rendkívül kevés időnek tekinthető.

Erről pedig NASA már 2018-ban beszámolt egy közleményben.

Innentől számítva az egész gyűrűrendszer 300 millió év alatt  teljesen eltűnik, és ha ehhez hozzávesszük a Cassini-űrszonda által mért adatokat a gyűrűknek kevesebb, mint 100 millió éve van hátra. Ez viszonylag rövid idő a Szaturnusz több mint 4 milliárd éves korához képest.

A Szaturnusz a hatodik bolygó a Napunktól számítva, és a második legnagyobb bolygó a Naprendszerben, kilencszer szélesebb, mint a Föld, átmérője körülbelül 72 000 mérföld. A Szaturnusz jellegzetes gyűrűi jég- és szikladarabokból állnak, amelyekről azt feltételezik, hogy azután kerültek a bolygó körüli pályára, hogy a Szaturnusz gravitációja nagyobb kozmikus testeket tépett szét . A gyűrűk 175 000 mérföldre nyúlnak ki a bolygó felszínétől, de hihetetlenül vékonyak, függőleges magasságuk ugyanis néhol mindössze 30 láb (9 méter) körüli.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás