promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A föld mélyében megtalálták bolygónk legnagyobb élőlényét – elképesztő méretű!
Borítókép:  Világok harca / YouTube (screenshot) - Képünk csak illusztráció!
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kék bálna is eltörpül mellette.

Amikor tippelni kell Földünk legnagyobb élőlényére, az emberek többsége alighanem valamilyen nagytestű emlősállatra gondol, amely a vízben él. A sziláscetek (vagyis bálnák) valóban méltán pályázhatnának erre a címre, mégis eltörpülnek a valódi győztes mellett.

Bolygónk legnagyobb organizmusa ugyanis a vicces nevű sötétpikkelyes tuskógomba (Armillaria ostoyae), amely Észak-Amerikában és Eurázsiában honos, és a fenyőfák törzsén él. Hosszú idő alatt azonban akkora telepeket képes alkotni, hogy valódi „szörny” válik belőle.

Az amerikai Oregon államban, a Blue Mountains hegységben találták meg 2001-ben azt a gombatársulást, amelynek a korát legalább 2400 évre becsülték, de igazából a kiterjedése a döbbenetes: 965 hektár, azaz 9,65 négyzetkilométer, ami egy kisebbfajta faluéval vetekszik.

A föld alatt élő gomba a fák gyökere mentén terjeszkedik, rendkívül lassan, ugyanakkor elképesztően hatékonyan, behálózva az egész környéket. Így tett ez az oregoni változat is, amely a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

A felépítése miatt nem gombák sokaságának, hanem egyetlen nagy organizmusnak tekinthetjük. A tömegét legalább 7000 tonnára becsülik, de akár 32 ezer tonna is lehet, ami 160 kék bálna súlyának felel meg. Elképzelhetetlenül nagy!

Szerencsére teljesen veszélytelen, és mivel a nagy része a föld alatt van, lényegében észrevehetetlen is. Erdészeti kutatók egy csoportja azonosította, mintákat vettek különféle helyekről, és akkor döbbentek rá, hogy egyetlen irtózatos élőlényről van szó.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás