promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország legnagyobb fája olyan gigantikus, hogy még a képernyődről is kilóg a képe
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A csomoros fekete nyár jelenleg Magyarország legvastagabb fája. 

A Móric-Duna partján a gemenci pörbölyi erdőrészben található, négy sarjból összenőtt, ám egygyökerű gigantikus fa egy másik óriást a 1103 centiméter törzskerületű hársfát taszította le a trónról, ugyanis eddig azt ismerték a legnagyobbnak. Azonban jelenleg Magyarország eddig ismert legnagyobb törzskörméretű fája a csomoros fekete nyár a Pörbölyi Titán.

Igaz, hogy csodás méretekkel büszkélkedik hazánkleg-je, de azért a világ legnagyobb térfogatú fájától, a Sherman tábornok fájától igencsak elmarad.

Az óriás mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) az Egyesült Államokban található, kizárólag Kaliforniában, Sierra Nevadaban él. Sherman tábornok fája a Föld legnagyobb térfogatú fája. A világ legnagyobb élő szervezeteként tartják számon, törzsének 1487 köbméteres kiterjedése alapján (2002-es adat). Korát 2300-2700 évre becsülik.

Mi azért méltón lehetünk büszkék a gemenci óriásra, ahol amellett, hogy megnézhetjük a legnagyobb magyar fát, nagyon jót kirándulhatunk. Gemenc igazi kikapcsolódás lehet az egész család számára. Ha ezt a csodálatos természetvédelmi területet nem szeretnénk végig sétálni, akkor az itt található természeti csodákat, helyi állatokat és növényeket a Gemenci erdei vasúttal is felfedezhetjük.

További izgalmas programokra is van lehetőség, ugyanis itt található a Pörbölyi Ökoturisztikai centrum, illetve a központ mellett egy vadmegfigyelőben megszemlélhetjük a szarvasok és vaddisznók természetes élőhelyét és viselkedését.

Innen pár perc sétára pedig a Gemenc kincsei kiállítást található. Emellett van itt még növényarborétum és méhészeti gyűjtemény is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás