promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas tudományos felfedezésre bukkantak egy hangya fenekén
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bár elsőre komikusan hangzik a dolog, mégis jelentős felfedezésről van szó. 

A Fungal Biology folyóiratban jelent meg a hír, miszerint a kutatók egy új gombafajtára bukkantak. A lelet nemcsak azért jelentős, mivel a gombák egy teljesen új törzséről van szó, hanem azért is, mert ez a példány a legrégebbi ismert egyede a hangyán élősködő gombáknak. 

„A hangyák számos érdekes parazitának adnak „otthont”, ezek közül néhány módosítja a rovarok viselkedését, hogy elősegítse a paraziták fejlődését és szétszóródását” 

– mondta George Poinar, a tanulmány vezető szerzője, az Oregoni Állami Egyetem integratív biológia emeritus professzora. 

Az ókorból megmaradt hangya a feltételezések szerint az ács hangyák törzsébe tartozhatott.

Az ebbe a törzsbe tartozó hangyák különösen érzékenyek a gombás kórokozókra, köztük egy olyan fajra, amely arra kényszeríti a fertőzött hangyákat, hogy közvetlenül a haláluk előtt harapjanak bele különböző felálló, növényi részekbe.

A „parancs” nem véletlen, ugyanis a parazita gomba így egy olyan helyre küldi az élőlényt halála előtt, amely ideális a spórák elterjedése szempontjából. 

Ami egyedivé teszi ezt a gombafajtát más hangyákra akaszkodó fajoktól, az az, hogy ez az ősi faj miként hagyja el a hangya testét. Míg a hasonló fajok rendszerint a gazdatest nyakából vagy fejéből törnek elő, addig az újonnan felfedezett példány a hangya végbeléből tör elő. 

(iflscience.com)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás