promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy szenzációs felfedezés szerint titkos élet leledzik a Szaturnusz rejtélyes holdján
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyelőre nem kell az Alien-filmek idegenjeitől tartanunk az Enceladuson, de a Szaturnusz és egyik holdja rengeteg titkot tartogat, amelyekről szinte csak találgatásaink, tudományos okfejtéseink vannak. 

Az emberiség már régóta képtelen belenyugodni abba a kérdéskörbe, hogy vajon ténylegesen egyedül vagyunk-e? Szinte biztosra vehető a nagy számok törvénye alapján, hogy nem a válasz, azonban az kétséges, hogy a mi naprendszerünkön belül van-e másik égitesten szénalapú élőforma. A tudósok és a kutatók már hosszú évtizedek óta próbálnak meg mérések, minták és számítások alapkán választ adni a témában, ám minden kétséget kizáróan lehetetlen megbízható végkövetkeztetésre jutni addig, amíg a saját szemünkkel (vagy legalább egy elküldött szondáéval) nem látjuk meg a akárhány láván járó vagy éppen úszó bizonyítékot. 

Gyanítható, hogy nem kell attól tartanunk, hogy a földi élet komplexitásához hasonló élőlényekbe futnánk a Naprendszeren belül, ám mikroszkopikus, sejtszintű létformák létezése akár elképzelhető. Ezt évről évre fel is vázolja egy-egy tudóscsapat. Így történt ez most is az IFL Science hasábjain. Fontos leszögezni az Enceladus alapismérveit. Hershelék fedezték fel a kis, alig 500 km-es égitestet még a 18. század környékén. A Cassini űrszonda jóvoltából meg már azt is tudjuk, hogy egy jégvilág található a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdján. 

Már azt is tudjuk, hogy a felszíni vízjég alatt a gejzír és jégvulkáni aktivitás mellett életképes óceánok, tengerek húzódhatnak. Sőt, a tanulmány szerint az Enceladus vízkörforgása a hő-teljesítményének köszönhetően szinte biztosan szimbiózisban van a Szaturnusz "E" gyűrűjével, melynek "lakója". Sőt, talán maga az egész gyűrű a holdacska hidrotermális működésének köszönhetően jött létre, és maradt fenn talán már hosszú évmilliók óta.  A mérete ellenére roppant aktív Enceladus a tudósok szerint annak köszönheti mozgalmasságát, hogy Szaturnusz körüli elliptikus pályája speciális ciklikusság jellemzi. 

Az "E" gyűrű Cassini általi egykori méréseiből pedig olyan kibocsájtásokat fedeztek most fel, amelyek egyértelműen olyan kémiai összetevőkre utalnak, melyek a létezés bizonyos formáját sejtetik az Enceladuson. Természetesen annak vízfelszíne alatt, a jég védelmében, lévé csak pólusai környékén ad némi védelmet a légkör.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás