promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megfejtették a Stonehenge titkát, ezért építhették, a rendkívüli videó már az interneten elérhető
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tudósok áttörő eredményeket értek el a Stonehenge titkaival kapcsolatban.

A Stonehenge minden porcikájában elképesztő alkotás, a története pedig folyton tele van óriási meglepetésekkel, míg korábban potom áron került egy szerencsés kezébe, később pedig már ki is derült a neolitikus építményről, hogy bizony a világ egyik legrégebbi épített alkotása, amelynek titkait még évszázadokon át kutatják majd a tudósok és szakértők. Merthogy a Stonehenge elképesztő titkokat rejt, miközben a popkultúránk szerves része lett, rendkívül sok alkotás, sci-fi film, mint például a hollywoodi blockbuster, a Transformers is beépítette azt a narratívájába.

Korábban pedig újabb áttörésről számolt be a tudományos világ, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy azonosították azokat, akik a Stonehenget építették, nagyon messziről jöhettek, és óriási út állt mögöttük.

A mérnökök modellezték msot a Stonehenget, és egy akusztikus próbát hajtottak végre ezzel. Érdekes kísérlet volt, hiszen az évezredekkel korábban épült neolitikus építmény eredeti célját mindig is valamiféle temetkezési helyszínben látták, illetve a csillagászathoz, avagy az ég megfigyeléséhez kötötték. És bizony a Stonehenge mindig ámulatba ejti az embereket a nyári és a téli napfordulók alkalmával.

Ám most modellezték az építményt, a felfedezés pedig fantasztikus. Korábban a Salford Egyetem csapata Trevor Cox régészpreofesszor, akusztikai mérnők segítségével felmérték a kövek elhelyezkedését, és a hangokat elemezték. A modell mind a 157 követ tartalmazta.

Majd különböző hangszórókat helyeztek el az építmény egyes pontjain, majd megszólaltatták ezeket. Úgy hangzott az egész, mintha egy fedett koncertteremben lennének azok, akik a kőkörökön belül álltak, a kövek úgy vannak elhelyezve tehát egymás mellett, hogy felerősítsék a benti hangokat. Korábbi kutatók "ősi diszkónak" is nevezték az építményt.

Az új eredmények fényében tehát egy lépést elmozdulhattak a kutatók abba az irányba, hogy rituális helyszínként azonosítsák az építményt. Kutatások amúgy korábban azt is bizonyították, hogy a Stonehenge helyén régen egy templom állt.

Így terjedhetett a hang az építményen belül:

(via Express)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás