promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felnyitották az óriás fekete szarkofágot, hiába figyelmeztették őket, amit benne találtak, azt nem bírták sokáig az orrukkal
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Összeállításunk a legfurcsább, legrejtélyesebb régészeti felfedezésekről.

A filmekkel ellentétben a régészek élete általában kevés rejtéllyel szolgál. Míg a mozivásznon hemzsegnek a baljós ereklyék, a való életben a legtöbbször ecsettel tisztogatják a talált tárgyakat. Ennek ellenére tudunk a történelemből olyan esetekről, amikor talán jobb lett volna nem megbolygatni a lelőhelyeket. Halloween alkalmából összeszedtük a történelem legmeghökkentőbb eseteit, amikor tudósok elátkozott tárgyakkal találkoztak.


A nő, aki nem volt hajlandó elbomlani

Az építőmunkások először az 1960-as években találták meg Dai asszony, más néven Xin Zhui sírját. Az 1970-es években a régészek a feltárás során megtalálták Xin Zhui meglepően épen maradt múmiáját. A "ne nyúlj hozzá" hangulatot fokozta, hogy a múmiát egy tiszta folyadékban lebegve találták meg, amely a levegőn barnára színeződött. A folyadék vagy a tartósítást segítő gyógynövényes oldat volt, vagy a bomlásból származó különböző testnedvek. Figyelemre méltó, hogy a lágyszövetek nagy része sértetlen maradt, míg az ereiben még mindig megalvadt vér található.

Az óriási fekete szarkofág

2018-ban Egyiptomban régészek egy 2,65 méteres fekete szarkofágot fedeztek fel, amelyet 5 méter mélyen a föld alá temettek, és a ptolemaioszi korból (i. e. 323-30) származik, rajta egy figyelmeztetéssel, hogy ne nyissák ki a szarkofágot.

A régészek ezután kinyitották a szarkofágot, és felfedték a benne lévő tartalmat. A felnyitást követően a csapat több mint egy órán át hagyta állni, hogy a szag elillanjon. Belül vörösesbarna iszap volt, amely több csontvázat tartalmazott. A maradványok - vannak képek, bár nem javasoljuk, hogy megnézzék - valószínűleg tisztviselők vagy a hadsereg tagjai voltak, az egyiket nyilvánvalóan nyílvessző okozta sebbel a fején találták meg.


Római katonákból álló fal egy beomlott alagútban

Nem gyakran találunk egy halom római katonát, akiket úgy állítottak össze, hogy elzárjanak egy átjárót. Ha ilyet találsz, valószínűleg átfut az agyadon néhány gondolat: mennyire voltak anyagszűkében, hogy tégla helyett hullákat használtak? Simon James régész szerint a bizarr képződmény a vegyi hadviselés egy korai példája. A városfalak alatt egy katonai bázisra ásni próbáló katonák valószínűleg a védekező perzsák támadásával találkoztak.

„Amikor a rómaiak elkezdtek betörni a városfal alatt keletkező, támasztékkal teli űrbe, a perzsák visszavonultak a megközelítő alagútjukba a tűzhelyük mögé, és rávetettek néhányat a bitumenből és kénkristályokból, amelyekről tudjuk, hogy náluk voltak, mert valószínűleg percekkel később felgyújtották velük a római alagutat”

- magyarázta James a tanulmányában.

Ezek az anyagok forró füstök sűrű felhőjét, a szén-dioxidot, a halálos szén-monoxidot és - a még undorítóbb - kén-dioxid-gázt tartalmazó olajos szénhidrogén füst halálos koktélját termelték, perceken belül midenki halott volt az alagútban.

Az aranyszem

2006-ban a régészek az iráni Zabol külvárosában fedezték fel a csontvázat, amely körülbelül 4800 évvel ezelőttről származik. Amellett, hogy a történelmi korhoz képest szokatlanul magas volt, körülbelül 1,8 méter, a koponyájában egy furcsa tárgyat találtak. Az arany szemprotézisről kiderült, hogy valaki, aki jól ismeri a szem anatómiáját, arany dróttal rekonstruálta az ereket. Bár nem egyértelmű, hogy papnő volt, ahogyan állítják, mi arra kérnénk a régészeket, hogy hagyják ott a szemet, ahol van.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás