promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felnyitották az egyiptomi fáraó sírját, ép állapotban találtak meg több ezer év után is egy élelmiszert mellette
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ egyik leghíresebb felfedezése számtalan elképesztő dolgot rejtett, amelyek kimaradnak az iskolai tankönyvekből.

Minden nagy egyiptomi sír felfedezését óriási médiazaj kíséri, hiszen ismerjük a történelmet, és tudjuk, hogy egészen meghökkentő dolgok is előkerülhetnek a sírboltokból, akár olyan évezredes tévhitekre is rácáfolhatnak, amelyeket eddig igaznak vagy éppen hamisnak hittünk. Például a piramisok földjén élő elit mindennapi viselt dolgaival kapcsolatban, de a sírok akár olyan emberek múmiáit is rejthetik, akikről kiderülnek, hogy eddig ugyan kimaradtak a történelemkönyvekből, mégis hatalmas szerepet vállaltak a birodalom életében. Kleopátra kapcsán például korábban egyes föld alatti rejtett helyeken olyan falra karcolt történeteket találtak, amelyek bizony nagyon is sokat elárulnak nekünk az ókori világ pletykáiról, és arról, hogy ezek hogyan terjedhettek, kik terjeszthettik ezeket.

A világ egyik leghíresebb egyiptomi felfedezése egyértelműen a legendás Howard Carter nevéhez fűződik, aki elképesztő elszéntsággal kereste Tutanhamon fáraó mesés sírkamráját, és az utolsó pillanatban rá is talált arra. Nem lett volna már sok ideje, hiszen a keresést le akarták már állítani, ám az utolsó pillanatban a szerencse is segítette a tudóst abban, hogy a világot megörvendeztesse a mesés felfedezéssel.

A nagy felfedezés pedig több mint 100 évvel ezelőtt történt, a napok napja révén vonult be a történelemtudományba. 1922. november 22-én történt amúgy a nagy bejelentés és felfedezés.

korábban amúgy rengeteg kép került fel az internetre, még ki is színezték ezeket a modern technológia segítéségével, hogy mit talált pontosan a sírban a brit, és bizony tényleg mesés dolgokról van szó, hiszen több ezer évig pihantek ezek a tárgyak a sírboltban. Ám ami nagyon meglepő lehet, és nagyon kevésszer szerepel az iskolai könyvekben, azaz, hogy Carterék egy óriási kerámiadényt is találtak a sírban, amely mézzel volt töltve. A méznek pedig van egy olyan elképesztő tulajdonsága, hogy bizony nem romlik meg, így meg is kóstolhatták azt a tudósok. Az egyiptomi sírokba amúgy rengeteg régi élelmiszert és használati tárgyat halmoztak fel, hiszen úgy gondolták, hogy az élet a halál után folytatódik, így pedig szükség van ezekre a dolgokra a túlvilágon is.

Íme az elképesztően régi tárgyak, amiket találtak a híres fáraó sírjában a régészet legendás időszakában:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás