promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nincs több titkolózás, ők építették a Stonehenget
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nyomokat találtak a megalitikus építmény környékén, amely választ adhat a nagy kérdésre.

A Stonehenge a világ egyik legikonikusabb építménye, amely mára a popkultúránk szerves része lett, és nagyon sok filmben is láthattuk az elmúlt évtizedekben, így többek között a Transformers-univerzumban is elég érdekes szerepet tölt be a misztikus kompozíció. Az elmúlt évtizedekben számtalan kutatás zajlott a környéken, amelyek egyértelműen megpróbáltak választ adni a nagy kérdésre, hogy kik és miért építették ezt a gigantikus építményt a Brit-szigeteken? Nos, mindig akadtak magyarázatok korábban is, ám bizonyítékok híján voltunk, most azonban közelebb kerülhettünk a rejtély megoldásához.

Hogy mégis miért építhették ezt, sok tudós szerint az a válasz, hogy a nyári és a téli napfordulót ezen a helyen tanulmányozták, míg mások szakrális temetkezési helyként tekintenek a Stonehengre.

Mégis kik építhették a monumentális a lakotást?

Érdekesség, hogy azt korábban kimutatták, hogy a kövek egy része a mai Wales területéről jött, de az építők nem erről a területről jönnek. A területen talált DNS-minták alapján az a fura állítást fogalmazódott meg a szakértőkben, hogy az építők valószínűleg a mai Törökország területéről származtak, Anatóliából jöhettek, és a Földközi-tengeren át érkeztek erre a vidékre. Ők és más csoportjaik terjeszthették el a földművelést is szerte a kontinensen. És úgy tűnik, hogy ezek az emberek nagyon sok hagyományt magukkal hoztak a messzi keletről, amelyeket a Brit-szigeteken is követtek, ilyen volt a megalitikus építkezés is.

Az erről szóló tanulmány amúgy a Nature Ecology & Evolution tudományos folyóiratban jelent meg még korábban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás