promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes dolgot találtak Egyiptomban, rejtett ajtónyílások vezetnek a föld alá a piramisok földjén
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az év egyik legfontosabb felfedezése lehet a mostani Egyiptomban, igazi világszenzáció.

A világ egyik legrejtélyesebb helye a Stonehenge mellett valószínűleg Egyiptom, ahol a homok alatt bizony elképesztő csodák várhatnak még felfedezésre. A fáraók földje igazi kincsesbánya, amelyhez legendák sora kapcsolódik. Az egyik leghíresebb pedig Tutanhamon sírjának megtalálása, amely máig az egyetlen épségben megmaradt fáraósír. A feltárását pedig még a régészet hőskorában a világhírre szert tevő James Caerter végezte. Az 1922-es feltárásról legendák sora maradt az utókorra, a feltárás pedig igazi régészeti csúcsprodukció volt. Elképesztő kincsek várták a szakértőket a sírban, az aranymaszk pedig azóta is popkulturális utalások sorában kap helyet.

És nagyon úgy tűnik, hogy Tutanhamon sírja még mindig rejtegethet meglepetéseket.

A kutatók nemrégiben számoltak be arról, hogy a fáraó sírkamrája valószínűleg mostohaanyjának, azaz Nofertitinek is a temetkezési helye. Nicholas Reeves egyiptológus szerint egy titkos átjáró lehet a sír festett falai alatt. A szakértő most a sírfeliratokat és a hieroglifákat is tanulmányozta, hogy elméletét bizonyítsa, és nagyon úgy tűnik, hoyg az eddigi feltételezések igazak lehetnek. A kutató az úgynevezett kártusokban taláta meg a bizonyítékokat, ezek eredetileg Nofertiti temetkezését ábrázolják, Tutanhamon csak ezt felülírva kerülhetett rá később.

A kutató feltételezése szerint a nyughely valójában Nofertiti sírjának külső része, ezt az elméletet pedig az is alátámaszthatja, hogy a sírkamráról készült nagyobb felbontású képeken ajtónyílásokat is lehet látni. Így az is lehet, hogy Tutanhamon sírja valószínűleg egy sokkal nagyobb temetkezési hely része, ám ezek eddig  a kutatók előtt titokban voltak.

A tudós reméli, hogy az újabb bizonyítékok jótékony hatással lehetnek majd a további kutatásokra is.

Elképesztő, színes felvételek az 1922-es feltárásról:

(via The Guardian)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás