promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Falfirkákat fedeztek fel a régészek Pompeiiben, megváltozhat az egész történelmünk
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Feliratokat találtak Pompeii egyik leghosszabb utcájában.

Politikai falfirkákat fedeztek fel a régészek Pompeii, a vulkánkitörés által elpusztított ősi olasz város maradványai között. A város egyik leghosszabb utcáján, a Via di Nola mentén található épület falain találtak rá az érdekes firkákra.

A falra tett feljegyzések egy Aulus Rustius Verus nevű jelöltet említenek, aki a hivatalért indulhatott annak idején. Szakértők szerint kenyérért cserébe vesztegethette meg a szavazókat. Ebben a kampányban a jelölt  az „aedilis” szerepre pályázott – egyfajta bíró, aki a középületek karbantartásáért felel.

A római korban általában az épületek külsején helyezkedtek el a szavazókat megingatni próbáló politikai feliratok. Az a tény, hogy ezek az épület belső falain voltak, szokatlan, de nem megmagyarázhatatlan. 

Általában ezek az írások az épületek külső homlokzatán találhatók, ahol az emberek elolvashatják a városi bírói jelöltek nevét. Az otthonon belüli jelenlét valószínűleg olyan rendezvények alkalmával történt, mint például vacsorák, amelyek célja a jelöltek támogatása volt, azzal a céllal, hogy vendégeik körében népszerűsítsék a kampányválasztást 

- áll a Pompei Régészeti Park közleményében, akik bejelentették az új felfedezést. 

A történészek úgy vélik, hogy Verust és támogatóit a közeli Vezúv katasztrofális kitörése érinthette i.sz. 79-ben. A vulkán gyorsan mozgó gáz- és vulkáni részecskéket  lövellt ki magából, amelyek olyan forróak voltak, hogy valószínűleg egész egyszerűen elpárologtatta az áldozatokat.

Pompeji környékén már más feliratokat is találtak, amelyek Aulus Rustius Verus nevét viselik, amely arra utal, hogy fontos személyiség volt, és sikeresen megválasztották. Dr. Andrew Sillett, az Oxfordi Egyetem klasszikusok oktatója a Daily Mailnek nyilatkozva elmondta, hogy az ősi alakról nem tudják, hogy pontosan mit csinált a katasztrófa idején, de abban biztosak, hogy Pompeii térségében tevékenykedett. Azt is feltételezik róla, hogy a koraveli város egyik legnagyobb és legfényűzőbb házának (a Centenáriumi Háznak) a tulajdonosa volt.

Az új politikai feliratokat egyébként egy olyan helyiségben fedezték fel, ahol a lararium, a ház házi oltára és a szellemek szentélye volt. Szintén az épületben találhatók egy nagy kemence maradványai – ez azt jelzi, hogy pékségnek adott otthont az i.sz. 79-es végzetes kitörésig tartó években. A pékség egy kampányházban mellékesnek tűnhet, de a kutatók szerint ez rávilágít a korabeli politikai gyakorlatra. Maria Chiara Scappaticcio, a nápolyi Federico II Egyetem latin professzora szerint valószínűleg kenyeret adtak a helyiek szavazataikért cserébe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás