promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aggasztó hírek érkeztek az űrből: több száz milliárdos veszteség érheti a világot
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha igaz, amit sejtenek, akkor hatalmas a baj.

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO, amit sokan indiai NASAként emlegetnek) továbbra is próbálja felvenni a kapcsolatot a Chandrayaan-3 leszállóegységgel és roverrel, de a remények egyre halványulnak, hogy a hosszú holdi éjszaka után újra elérhetőek lesznek az eszközök.

Augusztusban India lett a negyedik nemzet, amely a Holdra lépett, és az első, amely a Hold déli pólusának közelében landolt. A leszállás óta a leszállóegység és a rover kísérleteket végzett a leszállóhely hőmérsékletének mérésére és a holdi talaj összetételének elemzésére, és csak rövid időre állt meg egy-egy fotózásra.

Az eredetileg tervezett 14 napos küldetés során ként, alumíniumot, kalciumot, vasat, krómot, titániumot, mangánt, szilíciumot és oxigént mutatott ki a holdi felszín vizsgálata közben. A kén különösen érdekes az űrhajós nemzetek számára, mivel potenciálisan beton előállítására lehetne használni. Mindezek mellett a leszállóegység mozgást is észlelt a felszín alatt, ez egy valószínűleg természetes esemény leképezése volt.

Gyakorlatilag a "küldetés teljesítve" volt, ezért is különösen szomorú a kapcsolat elvesztése. A 14 napig tartó holdi éjszaka előtt azonban a rovert alvó üzemmódba helyezték, abban a reményben, hogy néhány héttel később a napfelkeltével újra működésbe léphet. Sajnos a nap pénteken a rover és a leszállóegység fölé felkelt, azonban egyelőre semmi jele az aktivitásnak.

"Erőfeszítéseket tettünk a Vikram leszállóegységgel és a Pragyan roverrel való kommunikáció létrehozására, hogy megállapítsuk alkalmasak-e az ébresztéshez és próbáltuk felmérni az állapotukat" - közölte az ISRO egy frissítésben. "Mostanáig nem érkezett tőlük semmilyen jel. A kapcsolatfelvételre irányuló erőfeszítések folytatódnak".

Az éjszakát túlélni nem kis teljesítmény lenne, mivel a hőmérséklet a póluson -200°C és -250°C közé esik, ami az ISRO vezetője, A.S. Kiran Kumar szerint károsíthatja a fedélzeten lévő műszereket. Mivel hétfő óta nincs kapcsolat, hozzátette, hogy "az újraélesztés esélye óráról órára csökken".

"Hacsak a leszállóegységen lévő jeladó nem kapcsol be, nincs kapcsolatunk" - tette hozzá Kumar a BBC-nek nyilatkozva. "Jeleznie kell nekünk, hogy életben van. Még ha az összes többi alrendszer működik is, ezt addig nem tudhatjuk, amíg a kapcsolat létre nem jön".

A holdi nap folyamán folytatódnak a kapcsolatfelvételre irányuló erőfeszítések. Ha azonban nem ébred fel, már így is nagyon sokat elért a műszer.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás